Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton továbbra sem akarja teljes mértékben betartani az FIA ékszerviselésre vonatkozó szabályait. A brit pilóta mellett a tavaly rá sokszor kígyót-békát kiabáló Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is kiállt.

Elméletileg a Spanyol Nagydíj hétvégéje az utolsó alkalom, hogy Lewis Hamilton büntetlenül megússza a vezetés közben történő ékszerviselést. A hétszeres világbajnok a miami és a barcelonai hétvégére kapott részleges felmentést az előírások alól, ám ha az egy hét múlva esedékes monacói fordulóig nem távolíttatja el a piercingjét, akkor büntetésre számíthat. Legalábbis az FIA, illetve annak elnöke ezt kommunikálta az elmúlt időszakban.

Egyelőre Hamilton és az FIA sem enged Forrás: AFP/Chandan Khanna

Azonban úgy tűnik, hogy a Mercedes versenyzője sem akar engedni, ugyanis az erre vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy hozzáállása semmiben nem változott, és nem tud új hírekkel szolgálni ebben a témában. Hozzátette, hogy a miami hétvége óta nem kerültek közelebb az álláspontok egymáshoz.

– nyilatkozta a Spanyol Nagydíj sajtótájékoztatóján. – Amivel tisztában vagyok, az az, hogy a házasok viselhetik a jegygyűrűjüket.”

Mellette ülő csapattársa, George Russell erre reagálva viccesen kijelentette, hogy „akkor csak meg kell házasodnod”. Hamilton vette a poént, és azzal vágott vissza az ifjabbik brit pilótának, hogy „nem, előbb neked kell”.

Az F1-es mezőnyből nem csupán Hamilton ellenzi, hogy az FIA újabban ennyire szigorúan veszi ezt a témát, és az sem hatja meg őket, hogy mindez a biztonságuk érdekében történik. Ahogyan Hamiltonban, úgy másokban is felmerülhet a kérdés, hogy korábban akkor miért nem volt ezzel problémájuk.

– árulta el a 37 éves versenyző. – Én erre azt feleltem, hogy »mi történt az elmúlt tizenhat évben? Tizenhat éve viselek ékszereket, akkoriban nem volt fontos a biztonság?«”

Szokásával ellentétben Marko ezúttal Hamilton pártján áll Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Természetesen nem csak a pilóták nyilvánítanak véleményt az ügyben, legutóbb Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját kérdezték meg a témában. Az osztrák szakember tavaly rendszeresen kritizálta Hamiltont mint legnagyobb riválist, és egyszer már idén is odaszúrt neki, ezúttal viszont nem talált kivetnivalót a viselkedésében, jobban mondva nem az ő viselkedésében talált kivetnivalót.

– utalt az FIA-ra a németRTL-nek adott interjújában. –Ez a pilóták személyes döntése kellene hogy legyen. Nem emlékszem, hogy Hamilton mióta van a Forma-1-ben [2007 – a szerk.], de mindig is viselte ezeket az ékszereket. Miért döntöttek hirtelen úgy, hogy előállnak ezzel a témával? Azt hiszem, van elég más dolog, ami miatt fájhat a fejünk. El kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk minden egyes versenyző egyéniségét. Hogy Hamilton pártjára állok-e? Igen, és ez az őszinte véleményem.”