Vágólapra másolva!
Mohammed bin Szulajm kijelentette, a Monacói Nagydíjtól kezdve meg fogják büntetni Lewis Hamiltont, ha nem tartja be az ékszerekkel kapcsolatos szabályokat. Az FIA elnöke szeretné, ha a hétszeres világbajnok jó példát mutatna.

Bár hivatalosan már 2005 óta érvényben van, az FIA csak idén kezdte el rendesen betartatni a szabályt, miszerint a versenyautóban ülve senki nem viselhet ékszert. Az intézkedés megosztja a Forma-1-es közösséget, egy dolog viszont biztosnak tűnik: a szigorítás Lewis Hamiltont érinti a legjobban, aki fülbevalóval és piercinggel is rendelkezik.

Hamiltont meg fogják büntetni, ha nem tartja be az ékszerviseléssel kapcsolatos előírásokat Forrás: AFP/Chandan Khanna

A Miami Nagydíj előtti sajtótájékoztatón a brit pilóta tiltakozásul gyűrűkkel, karórákkal és nyakláncokkal is teleaggatta magát, majd kijelentette, hogy a maga részéről nem fog engedni. Végül a Spanyol Nagydíjig kapott haladékot, hogy a piercinget eltávolíttassa magáról, a monacói versenytől kezdve büntetéssel kell számolnia, ha ezt nem teszi meg. Ez utóbbit az FIA elnöke is megerősítette.

Ez rajta múlik. Vannak pénzbírságok

– válaszolta Mohammed bin Szulajm a Daily Mailnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a hétszeres világbajnok továbbra is ellenáll. – Ez olyan, mintha valaki túl gyorsan hajtana a közúton: nem lehet megakadályozni, de meg lehet büntetni, még akkor is, ha véletlen volt. Az ember nem kegyelmezhet meg valakinek, mert a barátja. Mindenkire ugyanannak a szabálynak kell vonatkoznia, és kész.”

Többen is azzal érvelnek a szigorítás ellen, hogy korábban csak elméletben volt érvényes a szabály, de senki nem tartatta be azt, és a legtöbben vélhetően nem is tudtak az előírás létezéséről. Bin Szulajm azonban nem tud mit kezdeni ezzel, és nem tudja, hogy a közelmúltig miért hagyták lényegében figyelmen kívül a Nemzetközi Sportkódex vonatkozó passzusát.

Szeretem az ékszereket, teljes mértékben imádom őket – szögezte le. – Az autóban azonban nincs választás. Azt mondják, hogy [a szabályt] korábban nem alkalmazták.

Ne kérdezzék, hogy miért! Érdeklődjenek a régi vezetés [tagjainál], hogy miért volt ez így!”

Hamilton Miamiban elárulta, hogy mindenképpen fel fogja venni a kapcsolatot az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomatával, ami meg is történt. Miután Bin Szulajm nem vette fel a telefont, SMS-ben kérte, hogy legyen engedékeny, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke szerint nem az ő hatásköre állást foglalni a kérdésben.

Az FIA elnöke örülne, ha Hamilton jó példát mutatna a fiataloknak Forrás: AFP/Franck Fife

„Lewis felkeresett egy orvost Miamiban, hogy megbeszélje [vele] az ékszerekkel kapcsolatos problémát – árulta el. – Képzelje, egy brit orvos volt. Én csak azt mondom, hogy a szabályok le vannak írva, [és] nem az én dolgom, hogy eldöntsem a tudomány álláspontját, hanem az orvosoké.”

Hamilton egyértelműen a legismertebb pilóta a jelenlegi mezőnyből, így nyilvánvaló, hogy van némi felelőssége, hogy mit mutat a szurkolóknak, illetve a fiatal versenyzőgeneráció képviselőinek. Bin Szulajm úgy véli, a 37 éves pilótának ebben a kérdésben is pozitív példával kellene elöl járnia.

Szeretném, ha Lewis példakép, egyfajta nagykövet lenne, hogy a megfelelő üzenetet juttassa el minden fiatal pilótának a tragédia megelőzésének érdekében

– fogalmazott. – Használnunk kellene őt a jó ügy érdekében.”