Újabb lépés a női F1-pilóták irányába

W Series, Alice Powell
Alice Powell during the W Series testing at the Barcelona-Catalunya Circuit, in Barcelona, on 03th March 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Joan Valls/Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alpine az egyik legjobb női versenyzőt, Alice Powellt alkalmazza, hogy segítse a fiatal tehetségeket a siker felé vezető úton. Powellnek elsősorban a fiatal nőket kell mentorálnia, hogy néhány éven belül kikerülhessen közülük a Forma-1 történetének hatodik női versenyzője.

Az Alpine felkérte Alice Powellt, a W Series sztárját, hogy

fejlesztői és mentori szerepben segítsen a csapat pilótaakadémiájának tehetséges női versenyzőket toborozni.

A huszonkilenc éves brit kiválóság legfontosabb feladata a tanácsadás lesz a fiatal növendékek számára.

„Egyre több lehetőség nyílik a nők számára a motorsportban, de a kezdő pilótáknak gyakran hiányzik az útmutatás és a tapasztalat a pályafutásuk elején – mondta Powell. – A hitelességet biztosító Alpine Akadémiának meghatározott helye van a sportág ranglétráján, a mentorálás pedig nagyon fontos.

Powell idén a Click2Drive Bristol Street Motors Racing csapatának versenyzője a most hétvégén Miamiban kezdődő W Series sorozatban, a tavalyi szezonban pedig az összetett második helyén végzett. A 2019 óta létező, női versenyzőket felvonultató formulaautós szériában tavaly debütáló Abbi Pulling márciusban csatlakozott az akadémiához, így Powellnek egy aktuális vetélytársa is a mentoráltja lesz.

árulta el Pulling. – Ez egy igazán támogató környezet, és remélhetőleg megmutathatom a többi fiatal nőnek, hogy a motorsportban adottak a lehetőségek, csak lendületre és motivációra van szükség ahhoz, hogy megragadják őket."

Alice Powell nem lesz Forma-1-es versenyző, de a kezei alól több női pilóta is kikerülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport

Julian Rouse, az Alpine Akadémia igazgatója így nyilatkozott:
„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fejlesztjük tehetségeinket, és még több versenyzőt vigyünk be az F1-be. Ezzel a programmal szeretnénk biztosítani a nők számára, hogy egyenlő esélyeket kapjanak erre,

Alice jelenléte pedig nagy előny lesz a csapatnak. Az a feladata, hogy azonosítsa a fiatal versenyzőket, különösen a nőket, majd széleskörű tapasztalatainak segítségével irányítsa őket.

Mindez hihetetlenül hasznos és megnyugtató a feltörekvő potenciális tehetségek számára, akiket most látunk."

Azonban nem Powell az egyetlen, aki nőként egy Forma-1-es csapat nevelőprogramjában vesz részt, hiszen a kétszeres W Series-bajnok Jamie Chadwick már negyedik éve a Williams pártfogoltja; Powell csapattársa, Jessica Hawkins pedig 2021-ben csatlakozott az Aston Martinhoz pilótanagykövetként.

Az F1 történetében mostanáig öt nő ülhetett volánhoz (a legutolsó, Giovanna Amati 1992-ben), közülük azonban csak ketten indulhattak el futamon is: Maria Teresa de Filippis az ötvenes évek végén három versenyen, Lella Lombardi pedig a hetvenes évek közepén tizenkét vasárnapon állhatott rajthoz.