McLaren-vezér az Audi megkeresése után: A csapat nem eladó

Forma-1, McLaren logo
McLaren's logo is pictured during the second day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 11, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója elárulta, hogy az F1-es csapat nem eladó, miután felmerült, hogy az Audi felvásárolja a wokingi alakulatot. Az amerikai üzletember ugyanakkor egy esetleges motorszállítói megállapodástól nem zárkózott el.

Már tavaly felröppent a hír, hogy az Audi felvásárolja a McLarent, és bár az akkori értesülések tévesnek bizonyultak, a pletyka nem ült el. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, sajtóértesülések szerint a német márka ajánlatot tett a wokingi istállóra, később pedig már konkrét összegről is lehetett olvasni.

A McLaren F1-es csapata nem keres vevőt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ha az Audi felvásárolná a McLarent, akkor az F1 második legsikeresebb istállóját jelentő név alighanem eltűnne a sportágból. Azonban úgy néz ki, hogy a szurkolóknak nem kell aggódniuk emiatt, mivel egyrészt azóta az Audit az Aston Martinnal hozták hírbe, másrészt pedig Zak Brown leszögezte, hogy a csapat nem eladó. A McLaren Racing vezérigazgatója azt ugyanakkor elismerte, hogy kapcsolatba kerültek a négykarikás vállalattal.

– válaszolta azAutosport kérdésére. –Voltak beszélgetések az Audival, és a csapatunk nem eladó. Nagyon elkötelezettek vagyunk a jövőnk iránt, a pályán pedig remekül teljesítünk. A részvényeseink jelentős összegeket fektetnek be, hogy az istállónk megkapja a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy újra az élmezőnybe kerüljünk, és kereskedelmi szempontból nagyon jól állunk. A csapat morálja is nagyszerű. Nem áll szándékunkban eladni a versenyistállót. Mi vagyunk a McLaren F1, ez is maradunk, és továbbra is mi leszünk a csapat tulajdonosai.”

Nem kizárt, hogy 1-2 évvel ezelőtt egy ehhez hasonló megkeresésre más lett volna a McLaren válasza, hiszen a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági válság őket érintette az egyik legsúlyosabban az F1-es istállók közül. Mostanra viszont kilábaltak ebből, legutóbb az MSP Sports Capital nevű befektetőcsoporttal kötött 185 millió dolláros megállapodás helyezte stabilabb alapokra a csapatot.

Nagyon erős a pozíciónk, pedig 18 hónapja nem így álltunk

– folytatta Brown. – Az MSP Sports Capital megérkezett, és befektetett [a csapatba]. Mindannyian tudjátok, hogy 18 hónappal ezelőtt milyen helyzetben voltunk. Mindez régi emléknek tűnik, különösen a mostani szituációt tekintve. Bármilyen partneri viszony esetében az lenne a feltételünk, hogy megtartsuk a versenycsapat tulajdonjogát. Ha pedig valaki ettől eltérő szándékkal akar párbeszédet folytatni velünk, akkor nincs miről beszélgetnünk.”

Brown jónak tartja a McLaren pénzügyi helyzetét Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Audi anyavállalata, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója nemrég bejelentette, hogy a négykarikás márkával, valamint a Porschéval készen állnak az F1-es csatlakozásra motorszállítói szinten. Az amerikai üzletember az ilyen jellegű együttműködéstől nem zárkózik el. „A McLaren felvásárlását nem fogjuk fontolóra venni, de Andreas [Seidl csapatfőnök] döntése, hogy milyen motort szeretne az autó hátuljába.”