Sebastian Vettelt a klímaváltozás arra kényszeríti, hogy újragondolja F1-es karrierjét

Sebastian Vettel
27 April 2022, Bavaria, Munich: Sebastian Vettel, racing driver, gives an interview at a press event for the "BioBienenApfel" society project. With the motto "The buzzing must not be silenced", the project has set itself the goal, among others, of motivating people to get involved in biodiversity. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel a BBC Question Time műsorának vendége volt, ahol a környezetvédelmi kampányáról kérdezték. Vettelt arról faggatták, hogy a „gázzabáló" F1-es versenyzés nem ütközik-e az értékrendjével, és nem érzi-e képmutatónak, hogy szembemegy azzal, amit képvisel. Erre a német sokat sejtető választ adott.

A 34 éves pilóta, aki jelenleg az Aston Martinnál vezet, így nyilatkozott:

– ismerte el, hogy valóban van némi ellentmondás a két pólus között.

„Vannak bizonyos dolgok, amelyeket én irányítok, és bizonyos dolgok, amelyeket nem. Az autóversenyzés a szenvedélyem, egyszerűen imádom. De amikor kiszállok a kocsiból, természetesen azon is gondolkodom, hogy ezt kellene-e csinálnunk valójában? Világot járni és erőforrásokat pazarolni?"

Vettel a Covid-19 alatti karanténban a biogazdálkodásban vett részt különféle személyes gyakorlatokon, és számos, a környezet védelmét szolgáló kezdeményezésben vett részt. Gyakran a futamokat követően beszáll segíteni a szervezőknek a lelátók takarításában, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a megfelelő hulladékgazdálkodásra.

A BBC műsorában pedig arról is beszélt, hogy a kormányoknak át kellene állniuk a tisztább energiaforrásokra.

Hozzátette: „A fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséggel fel kell hagynunk, és megtehetjük, mert vannak megoldások. Nagy-Britanniában is van egy ilyen aranybánya, amely teljesen kézenfekvő. Ez pedig a szél, amelynek megvan a képessége arra, hogy növelje az ország energiaellátását szélenergiával és napenergiával. Minden országnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ha elmész Ausztriába, ott van az Alpok vize, amit össze tudnak gyűjteni tározókba, tárolni, majd pedig szükség esetén visszaengedni a természetbe."

Míg Vettel bevallotta, hogy ellentmond annak, ami mellett harcol, (az F1-nek igen magas még mindig a szénlábnyoma) megvédte a sportot azzal, hogy pozitív szerepet játszott az emberek hangulatának emelésében a például a Covid-19 idején.

Azt mondta:

„Másrészt, a Covid-19 alatt szórakoztattuk az embereket. Az elsők között voltunk, akik újrakezdték a szezont, amikor már mindenki a tűrőképessége határán volt a bezártság miatt."

– kelt a Forma-1 védelmére a négyszeres világbajnok.

Forrás