Miért lesz Barcelona kiváló referenciapont az F1 fejlesztési versenyében?

Forma-1, Fernando Alonso, Alpine, Miami Nagydíj 2022, szombat
MIAMI, FLORIDA - MAY 07: Fernando Alonso of Spain driving the (14) Alpine A522 Renault on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 07, 2022 in Miami, Florida. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az F1 egy mozgalmas miami hétvége után visszatér Európába, azon belül is Spanyolországba, ahol egy érdekes fordulóponthoz érkeznek a csapatok a fejlesztési versenyben. Az itt tapasztaltak fogják kijelölni az irányt az istállóknak a szezon további részére. 

Öt futamot követően, az új, 2022-es szabályoknak megfelelően épített versenygépek már megtettek annyi kilométert az aszfaltcsíkon, hogy az istállók következtetéseket tudjanak levonni annak kapcsán, hogy melyek azok a dolgok amiket eltaláltak az autó tervezésekor, és melyek azok amelyek fejlesztésre, átalakításra szorulnak.

Ez a technikai frissítő csomag érkezik meg a legtöbb csapat számára a barcelonai hétvégére, amely pozitív vagy épp negatív irányba viheti el a csapatokat az egymással folytatott versengésben.

A Spanyol Nagydíj hétvégéje értékes referenciapontot kínál majd az F1-es csapatoknak arra vonatkozóan, hogy mennyire sikerült egy jól összerakott fejlesztési pakkot hozni a spanyol versenyhétvégére – mondja Nicholas Latifi, a Williams pilótája.
A miami futam utáni egy hetes pihenő elteltével az F1 (a szezon előtti teszteket követően) visszatér Barcelonába. Ez a zárt ajtók mögötti teszt volt az a tavasz során, amely lehetővé tette a csapatoknak, hogy először próbálhassák ki a teljesen új, 2022-es szabvány szerint épített autóikat.
Azóta azonban a fejlesztések a nagyobb teljesítmény elérése felé fordultak, illetve az esetleges pattogás kiküszöbölésére. Remek alkalom lesz ez mindenki számára, hogy megnézzék: az első teszthez képest hova fejlődtek, vagy épp nem fejlődtek.

Eddig úgy tűnik, a Red Bull érte el a legnagyobb előrelépést: felzárkózott a Ferrarihoz, és egymás után nyerte meg a futamot először Imolában, majd Miamiban.

A Spanyol GP-re azonban nagy fejlesztéseket vár mindenki az istállóktól, ezért fokozott türelmetlenség övezi a versenyhétvége kezdetét, hogy kiderüljön ki milyen előrelépést tett a többi csapathoz képest.

A Williams biztos abban, hogy nagyot lépett előre
A Williams abban bízva tér vissza Barcelonába, hogy azok közé a csapatok közé tartozik, amelyek jelentős fejlődést értek el a szezon előtti tesztek óta. A brit istálló legutóbbi három versenyéből kettőn szerzett pontot, részben Alex Albon abroncskezelési mestermunkájának köszönhetően.
A Circuit de Barcelona-Catalunya jellege szintén fontos adatgyűjtést kínál a Williams számára, a helyszín pedig népszerű tesztpálya a nagy, a közepes és az alacsony sebességű kanyarok keveréke miatt.

- mondta Latifi a versenyhétvége előtt.

Albon: Még több pontra vagyunk éhesek Spanyolországban, mint eddig
Albon számára a barcelonai hétvége egy kicsit másként fog alakulni, mint a szokásos. A Forma-E világbajnoka, Nyck de Vries ül be a helyére az első szabadedzésen, teljesítve ezzel az egyiket azon két fiatal pilótának biztosított edzés közül, amelyet a csapatnak teljesítenie kell ebben a szezonban.

„Jó lesz visszamenni Barcelonába; kíváncsi vagyok, mennyit fejlődött az autó, mióta legutóbb ott voltunk a szezon előtti teszteken" – mondta, egyetértve Latifival.
„Jó pálya, és minden pilóta számtalan kört megtett már rajta, többet, mint bármelyik más helyszínen.

Ez a különösen alapos ismerete a pályának a javamra fog válni ezen a hétvégén, mivel ki kell hagynom az első szabadedzést, hogy Nyck megfuthassa a köreit.

Több pontra vagyunk éhesek Miami után, mint valaha. Ez az, amiért továbbra is keményen fogunk dolgozni" - magyarázta Albon.

Forrás