A VW vezérigazgatója bejelentette: Az Audi és a Porsche is csatlakozik a Forma-1-hez

Volkswagen Group pushes ahead with Porsche IPO Stock exchanges VW Porsche Lettering Exterior photo Horizontal ECONOMY FINANCE CAR VOLKSWAGEN LOGO BUILDING
22 February 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: The Volkswagen logo is seen at Porsche's headquarters in Stuttgart-Zuffenhausen in front of a building with Porsche lettering. The Volkswagen Group wants to take its sports car subsidiary Porsche AG public. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Volkswagen prémium márkái, az Audi és a Porsche csatlakoznak a Forma-1-hez, miután meggyőzték a német autógyártó cégcsoportot, hogy a lépés több pénzt hoz, mint amennyibe kerül. – mondta a VW vezérigazgatója, Herbert Diess hétfőn. A két márka terveiről folytatott igazgatótanácsi megbeszéléseken nem volt teljes az egyetértés. – folytatta Diess egy rendezvényen Wolfsburgban, ahol a német autógyártó székhelye található.

Végül a két prémium márka, amelyek a VW kínai üzletága mellett legfontosabb bevételi források, úgy döntöttek, hogy több pénzt húznának be Wolfsburgnak a Forma-1-es elkötelezettséggel, mint anélkül, Diess szerint.

– tette hozzá.

Hónapok óta a találgatások zajlanak arról, hogy a két márka partnerségi tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy beléphessen a nemzetközi autóversenyzés legmagasabb osztályába, amelyet az elmúlt évtized nagy részében a Volkswagen német riválisa, a Mercedes uralt.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója Forrás: Volkswagen

Diess hétfőn azt mondta, hogy a Porsche felkészülése a Forma-1-be való bejutásra egy kicsit konkrétabb volt, mint az Audié.

Az Audi kész mintegy 500 millió eurót (556,3 millió dollárt) felajánlani a brit luxussportautó-gyártó, a McLaren számára - mondta egy forrás a Reutersnek márciusban, míg a Porsche hosszú távú partnerséget kíván kialakítani a Red Bull versenycsapattal.

A Volkswagen korábban nem vett részt a Forma-1-ben, de dolgozott együtt a Red Bull-lal, különösen a rali-világbajnokságon.

A McLaren Racing vezérigazgatója,

Zak Brown azt mondta a Reutersnek, hogy a Forma-1-es csapat "egyértelműen nem eladó", és nem keres további részvényeseket.

A McLaren jelenleg Mercedes motorokat használ, de ez megváltozhat, amikor a sportág 2026-ban új erőforrást vezet be.

Brown elmondta, hogy a múltban volt néhány "nagyon előzetes, puhatolózó" beszélgetés a VW-vel, de nem állapodtak meg semmi konkrétumban.

- tette hozzá.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Egy forrás novemberben a Reutersnek azt mondta, hogy a Volkswagen végső döntése azon múlik, hogy a Forma-1 teljesíti-e a 2026-ra tervezett szintetikus üzemanyagokra való átállást, valamint a McLaren járművei villamosítása terén tett előrelépéseit.
A Volkswagen a globális autógyártók közül messze a legnagyobb összegeket fektette be az elektromos járművek gyártásába és azok akkumulátoraiba, hogy megfeleljen a kormány szén-dioxid-csökkentési előírásainak.

Forrás