A McLaren szabályt fog szegni, ha nem változtatnak az előírásokon

Forma-1, Lando Norris, McLaren, Azeri Nagydíj 2022, péntek
McLaren's British driver Lando Norris steers his car during the second practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 10, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Andreas Seidl elárulta, a jelenlegi feltételek mellett a McLaren nem fogja tudni betartani a költségvetési plafont, ahogyan szerinte más csapatok sem. A wokingiak csapatfőnöke úgy véli, mindenki számára megfelelő megoldást kell találniuk.

A költségvetési plafon a tavalyi évre került be az F1 szabályzatába, és akkor mindenkinek sikerült gond nélkül betartania a 145 millió dolláros limitet, egyedül a Williams esetében merültek fel kisebb adminisztrációs gondok. A világgazdasági helyzet miatt viszont idén már más a helyzet, és nem csak azért, mert a terveknek megfelelően 5 millió dollárral csökkentették a határt.

A McLarennek is nehézséget okoz a költségplafon betartása Forrás: AFP/Ozan Kose

Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az infláció, ami nyilvánvalóan hatással van az istállók kiadásaira. Már korábban is felmerült, hogy a jelenlegi körülmények között néhányan nem fogják tudni betartani az előírásokat, és a McLaren csapatfőnöke kerek-perec kimondta, hogy ők maguk is ebben a helyzetben vannak.

mert vannak bizonyos fix kiadások, hogy el lehessen kezdeni a szezont – nyilatkozta Andreas Seidl. – Vannak állandó költségek a rendelkezésre álló erőforrásokat és a személyzetet illetően, és ezeket már nem lehet módosítani. A főleg a szállítási oldalon, valamint a közüzemi számlák terén felmerült váratlan, hatalmas mértékű költségnövekedés miatt ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint néhány más csapat, vagyis idén nem tudunk a maximum alatt maradni.”

Az érintettek egyébként már jó ideje folytatnak tárgyalásokat az ügyben, és a német szakember reméli, hogy ezek kedvező eredményt hoznak. „Továbbra is bízom benne, hogy a többi istállóval, az FIA-val és az F1-gyel jelenleg is zajló megbeszélések révén megtaláljuk a sportág érdekeit szolgáló megoldást” – szögezte le.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nemrég kijelentette, hogy szerinte lesznek olyan alakulatok, amelyek ki fogják hagyni az utolsó versenyeket, és a Ferrarit irányító kollégája, Mattia Binotto is tömeges szabálysértésre számít. Seidl hangsúlyozta, hogy nem a költségplafon létezésével van gond, de a mostani körülményeket is számításba kell venni.

A legfontosabb, hogy a sportág érdekében megoldást találjunk, mert szerintem az is kulcsfontosságú, hogy a költségplafon alapelvei ne sérüljenek

– jelentette ki. – Nagyon örülök a költségvetési limitnek. Ez szükségszerű volt a sportág, az F1 számára, ahogyan számunkra is, hogy anyagilag fenntartható módon vehessünk részt az F1-ben, miközben sportszakmailag versenyképesek maradunk. Ez csak egy új dimenzió vagy paraméter, amelyet figyelembe kell venni abból a szempontból, hogy hogyan teljesítjük az évet.”

Seidl hangsúlyozta, hogy megoldást kell találniuk a problémára Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto/Alessio De Marco

Azonban nem mindenki osztja az említett csapatfőnökök nézeteit. Az Alpine-t vezető Otmar Szafnauer például úgy véli, nincs szükség semmilyen változtatásra, és a csapatoknak csupán annyi lenne a feladatuk, hogy csökkentsék a fejlesztésre szánt költségeket. Ami biztos, hogy az újításoknak semmiképpen sem tesz jót a jelenlegi helyzet.

Különösen a mostani körülmények között egyértelmű, hogy a költségplafon erősen befolyásolja az autó fejlesztését a nemrég felmerült váratlan kiadások miatt – fogalmazott Seidl. –

Azonban végső soron mindenkinek ugyanaz a kihívás, szóval nincsenek aggályaim ezzel kapcsolatban.”

A bajban lévő istállók számára kiskaput jelenthet, hogy ha valaki legfeljebb 5 százalékkal lépi túl a maximumot, az csak enyhe szabálysértésnek számít, vagyis nem kell súlyos büntetésre számítania. A 46 éves szakember ugyanakkor nem foglalkozik ezzel a határral.

Nem egy konkrét értékre koncentrálok, hanem hanem arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely minden érintett számára működik – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Mindenkinek az az érdeke, hogy egyértelmű megoldásunk legyen az idei évre.”