Honfitársuk szerint nem mérvadó, ha Russell idén megveri Hamiltont

Forma-1, George Russell, Lewis Hamilton, 2022
(FILES) In this file photo taken on March 10, 2022 Mercedes' British driver George Russell (L) and Mercedes' British driver Lewis Hamilton smile as they pose for a picture during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir - The 2022 Formula One season is about more than just the renewed battle between reigning champion Max Verstappen and the man he dethroned, Lewis Hamilton. It will be a heavily-revised version of F1's high-speed soap opera, featuring new race management, all-new cars designed to create closer racing, and a reshuffled cast that will launch into the unknown at this weekend’s season-opening Bahrain Grand Prix. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
Vágólapra másolva!
David Coulthard úgy véli, csak akkor fog kiderülni igazán, hogy George Russell mire képes Lewis Hamiltonnal szemben, ha a Mercedes ismét világbajnok autót épít. Egykori ellenfele, Jacques Villeneuve azonban másként gondolkodik erről, szerinte a 24 éves versenyzőnek csak honfitársa legyőzése számít.

Bár a legutóbbi, Kanadai Nagydíjon Lewis Hamilton előrébb végzett George Russellnél, összességében kijelenthető, hogy a hétszeres világbajnok pechjei ellenére újdonsült csapattársa egyelőre jobban szerepel nála idén. Ennek következtében többen máris temetni kezdték az idősebbik brit pilótát, sőt, legendás honfitársa a visszavonulást javasolta neki.

Egyelőre Russell van előrébb a tabellán, de Coulthard szerint a jelenlegi helyzetben ez nem sokat számít Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az idény előtti várakozásokkal ellentétben a két pilóta nem a világbajnoki címért harcol. Ennek tudatában pedig David Coulthard úgy véli, nem is igazán mérvadó, hogy a mostani körülmények között melyikük végez előrébb, mivel a valós erőviszonyok csak akkor derülnek ki, ha a Mercedes ismét ott lesz a közvetlen élmezőnyben.

nyilatkozta a Williams, a McLaren és a Red Bull egykori versenyzője a sajtó néhány képviselőjének. – Úgy vélem, hogy ő egy fantasztikus versenyző, és kiérdemelte a helyét a csapatnál. Addig viszont nem igazán fogjuk tudni, hogy [teljesítménye] hogyan viszonyul Lewiséhoz, amíg nem lesz újra győztes autójuk. A mindenkori leggyorsabb kocsihoz viszonyítva a mostani a legjobb, amit George valaha vezetett, Lewisról viszont ez nem mondható el.

Ez utóbbi kétségtelenül igaz, hiszen Russell – a 2020-as Szahíri Nagydíjat leszámítva – a kevés kivételtől eltekintve a mezőny leghátsó szegmensébe tartozó Williamst vezette az előző három évben, míg Hamilton korábban kijelentette, hogy csak a 2009-es McLarenje volt rosszabb a mostani Mercedesnél, de vélhetően csak az akkori idény első felére gondolt. Éppen ezért a jelenlegi szezonhoz másként viszonyulnak, legalábbis Coulthard szerint.

Ez két különböző gondolkodásmódot jelent, a pályafutásuk eltérő szakaszában járnak – jelentette ki. – Ez az oka, hogy most azt mondják, hogy George felülmúlja Lewist.

Nos, várjuk meg, amíg az első és a második helyre kvalifikálják magukat, és nézzük meg, mi lesz akkor a sorrend!”

A brit expilóta hozzátette, elméletét arra alapozza, hogy minél gyorsabb egy autó, annál nehezebb vezetni, és a legjobb versenygépekből csak „a Lewisok, a Max [Verstappenek], a [Michael] Schumacherek és a [Mika] Häkkinenek tudják kihozni a maximumot”. Mindez ellentmondásosnak tűnhet, hiszen az ember elsőre azt gondolná, hogy a lassú kocsikat nehéz vezetni, de Coulthard elmagyarázta, hogy miért van igazság a mondanivalójában.

Villeneuve úgy véli, Russellnek kizárólag Hamilton legyőzése számít Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Valójában minél távolabb van az autó a maximális leszorítóerőtől, annál távolabb van a határtól, így a gumik sincsenek annyira a határon – fogalmazott. – Szóval az szokott történni, hogy egy igazán gyors kocsiból a kivételes pilóták többet tudnak kihozni. Egy átlagos autóból mindenki számára könnyebb kihozni valamit, mert az egy átlagos autó.”

Azonban nem mindenki vélekedik így, például Coulthard egykori ellenfele, Jacques Villeneuve sem. Bár Russell korábban leszögezte, hogy amíg nem a győzelemért harcolnak, nem számít neki, hogy legyőzi-e Hamiltont, a kanadai versenyző szerint viszont ennek a szöges ellentéte az igazság.

Most már megvan a tapasztalata, és volt néhány év, amikor egy rossz autót vezetett

– szögezte le azF1 Nation podcastban. –A nehezen [vezethető], pattogós Mercedesszel is elboldogult. Neki csak az számított, hogy legyőzze Lewist. Kezdettől fogva tudta, hogy ez nem egy bajnokesélyes autó. Ha megveri Lewist, megcsinálja a karrierjét, és csak ez érdekli.”

Villeneuve hozzátette, az is sokat számít, hogy mindketten britek, és Russell számára kizárólag azon van a hangsúly, hogy előrébb végezzen csapattársánál. A 24 éves versenyző egyébként 111 pontjával a negyedik helyet foglalja el a tabellán, míg Hamilton 77 egységet gyűjtött, amivel a hatodik pozícióban áll.