Stewart szerint Hamiltonnak bölcsebb lenne visszavonulnia a kínlódás helyett

Forma-1, Azeri Nagydíj 2022, szombat, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton sits in his car during the third practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 11, 2022. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Sir Jackie Stewart elismeri Lewis Hamilton eddigi pályafutását, de úgy véli, idén láthatóan küszködik csapattársával szemben. A háromszoros világbajnok szerint honfitársának ideje lenne visszavonulnia, hogy elkerülje a teljesítményvesztéssel járó szenvedést.

Sokan egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy ha Lewis Hamilton tavaly megnyerte volna nyolcadik világbajnoki címét, akkor már nem lenne a mezőny tagja. Ezt talán egyszer majd megtudhatjuk, mindenesetre a brit pilóta végül drámai körülmények között elveszítette a csatát, és a folytatás mellett döntött. Többen is úgy gondolják, hogy ez nem volt bölcs dolog a részéről.

Hamilton szezonja eddig messze elmarad az elmúlt években látottaktól Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Közéjük tartozik Sir Jackie Stewart is, aki tudja miről beszél, hiszen pályafutása csúcsán, harmadik világbajnoki címének megszerzésének évében döntött úgy, hogy 1974-ben már nemhogy a Forma-1-ben, de máshol sem áll rajthoz. A 83 éves legenda elismerően beszélt honfitársa eddigi karrierjéről.

Rendkívül jól teljesített

– utalt az elmúlt 15 idényre a The Convex Conversationnevű podcastban. – Szerény helyzetből indult, az apjának négy vagy öt állása volt, hogy megengedhessék maguknak a gokartozást, mielőtt egy Ron Dennis nevű ember felkarolta őt, mert annyira jól gokartozott. Elvitte őt a McLarenhez, és futamgyőztest csinált belőle, [úgyhogy] nagyon tehetséges. Amikor eljött a távozás ideje, az ő döntése volt, nem Ron Dennisé. Lewis Hamilton határozott úgy, hogy a Mercedes-Benzhez megy, mert látta bennük a potenciált.”

Stewart természetesen a wokingiak egykori csapatfőnökére utalt, majd pedig a 2012-es évre, amikor Hamilton eldöntötte, hogy a Mercedeshez igazol. Ez a Forma-1-es történelem egyik legjobb választásának bizonyult, hiszen addigi egy világbajnoki címéhez még hatot hozzátett, és a másik két évben is az utolsó verseny utolsó kanyarjáig volt esélye a végső győzelemre. Idén azonban a Mercedes teljesítménye eddig messze elmarad a megszokottól, és még Hamilton balszerencsés pillanataival együtt is kijelenthető, hogy összességében elmarad George Russelltől. A 27-szeres futamgyőztes szerint egyértelmű, hogy mit kellene tennie.

Most egy kicsit küszködik, mert új csapattársa van, aki idén eddig gyorsabb volt nála az időmérőn, amit nehéz lesz kezelnie – folytatta Stewart. –

Azonban úgy vélem, itt az ideje annak, hogy visszavonuljon.”

A BRM, a Matra, a March és a Tyrrell egykori versenyzője nem kételkedik abban, hogy honfitársa a versenyzés után is eredményes életet fog élni, hiszen sok minden érdekli, ráadásul várhatóan anyagi gondjai sem lesznek. Ami viszont a folytatást illeti, Stewart úgy véli, Hamiltonra fájdalmas időszak vár, ha emellett dönt.

Stewart nem várta meg, hogy karrierje leszállóágba kerüljön, Hamiltonnak is ezt javasolja Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

„Ott van a zene és a kultúra – jelentette ki. – Kedveli a divatot, és a ruhaipar teljes mértékben megfelelne számára. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sikeres lesz, mert rengeteg pénzt keresett – teljes joggal, hiszen ő volt korának legjobbja. Szeretném, ha most visszavonulna, de nem hiszem, hogy ez meg fog történni. Bölcsebb dolog abbahagyni, mint átélni azt a sok fájdalmat, ami azzal jár, hogy az ember nem tud úgy teljesíteni, mint korábban. Kár, hogy nem a csúcson vonult vissza.”