Vágólapra másolva!
Sergio Pérez és Christian Horner is megerősítette, hogy a mexikói pilóta azért ment ki a többieknél később a pályára az Azeri Nagydíj időmérőjének végén, mert a tankolással akadtak gondok. Emiatt nem kapott szélárnyékot, de a Red Bull csapatfőnöke szerint Charles Leclerc-t ideális körülmények között sem verhették volna meg.

Bár a pole pozíció nem jött össze a Red Bullnak az Azeri Nagydíj időmérőjén, a bikások nem lehetnek elégedetlenek, hiszen Carlos Sainzot mindkét autóval megelőzték. Tekintve, hogy a futamokon általában ők a jobbak, ráadásul a hosszú egyenes is nekik kedvez, bizakodva várhatják a futamot.

Péreznél a tankolással volt gond, ezért tért vissza a tervezettnél később a pályára Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

Sergio Pérez 282 ezreddel elmaradva Charles Leclerc-től a második helyet szerezte meg, ám a mexikói pilóta ennél jóval közelebb is lehetett volna. A Q3 végén azonban később jött ki a többieknél, aminek következtében nem kapott szélárnyékot. Közvetlenül a leintés után még csak motorhibáról beszélt, de kiderült, hogy valójában a tankolás nem ment zökkenőmentesen.

Nagyon törekedtünk a jó köridőre, folyamatosan próbáltuk megfutni, de sajnos nem sikerült kihozni a legtöbbet

– nyilatkozta az F1 TV-nek. – Gond volt a tankolással, és emiatt nem tudtunk beállni a sorba az utolsó gyorskörünkre. Ugyanakkor három tizedet elég nehéz találni.”

Christian Horner mindkét pilótáját méltatta, és kiemelte, hogy Péreznek sikerült átmentenie monacói formáját, és szélárnyék nélkül is remek kört rakott össze. A Red Bull csapatfőnöke ugyanakkor nem gondolja, hogy ezen múlott volna a pole pozíció.

Volt egy kis probléma a tankolással, ami sajnos késleltette őt – erősítette meg versenyzője szavait a Sky Sportsnak. – Kár érte, mert így Checo nem profitálhatott a szélárnyékból. Ezzel együtt tökéletes volt a kivezető köre, és láthatóan kiváló teljesítményt nyújtott.

A szélárnyékkal még közelebb lett volna, de még így sem hiszem, hogy Charles körét felülmúlhatta volna.”

Max Verstappen a hercegségbeli kvalifikáció után ismét kikapott csapattársától, Leclerc-től pedig 347 ezreddel maradt el. A holland pilóta még mindig küszködik az autóval, amely többször is megingott alatta.

Verstappen küszködött az egyensúllyal, de a futamot illetően optimista Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Mullan

„Volt néhány necces pillanatom, úgyhogy nem volt ideális – jelentette ki. – Nem volt jó az egyensúly, és nehéz volt konzisztensnek maradni a megközelítés tekintetében, ami egy utcai pályán nem túl jó. Szóval van némi munka előttünk. Charles megint nagyon gyors kört rakott össze az időmérőn. Reméljük, a futamon nem ugyanez lesz a helyzet, de jelenleg ezt nehéz megmondani.”

Ami a futamot illeti, Pérez szerint bármi megtörténhet, de kiemelte, hogy mindketten ott vannak a Ferrarik között. Verstappen bízik benne, hogy legalább nyomás alá tudják helyezni ellenfelüket, amiből profitálhatnak, és Horner is optimista volt.

Idén már megmutattuk, hogy vasárnap jó és versenyképes az autónk

– szögezte le a brit szakember. – Ezen a pályán lehet előzni, és remélhetőleg meg tudjuk nehezíteni a dolgukat. Nagyon hosszú az egyenes, és a DRS rendkívül hatékony. Persze a középső szektorban elég közel kell maradni ahhoz, hogy használni lehessen, szóval meg kell próbálni tartani a tempót.”

A Ferrari és a Red Bull pilótái már jó néhány látványos és izgalmas csatát vívtak az év során, és a bakui pálya vélhetően lehetőséget ad arra, hogy újabb fejezet szülessen ezen a téren. Horner bízik benne, hogy a végén ők jönnek majd ki győztesen.

Szerintem egy körön ők dominálnak, úgyhogy mi inkább a holnapi napra koncentrálunk

– magyarázta. – A második, illetve a harmadik helyen vagyunk, és idén néhányszor már láthattunk nagyszerű versenyzést a Ferrarival. Ezekkel az autókkal sokkal közelebbről lehet követni [az elöl haladót], és lehet előzni, ezt remélhetőleg ki tudjuk majd használni.”