Verstappen a fiatal pilóták miatt tartja rossz ötletnek a fizetési sapkát

Forma-1, Max Verstappen, Azeri Nagydíj 2022, péntek
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen speaks to the media prior to the first practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 10, 2022. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen nem ért egyet a fizetési sapka ötletével, de a tervezett határnál jóval többet kereső címvédő nem magával és a hozzá hasonló helyzetben lévő versenyzőkkel érvelt, hanem a fiatalokkal, akik így szerinte kevesebb pénzügyi támogatást kapnának. Lando Norris csatlakozott a holland pilótához.

Az F1 2021-ben vezette be a költségvetési korlátot, ám néhány tétel nem számít bele a maximumba. Ezek közé tartozik a pilóták és a legmagasabb fizetéssel rendelkező egyéb alkalmazottak bérezése, ám felmerült, hogy a jövőben ezt is korlátozzák. Az elképzelés szerint egy-egy csapat két pilótája összesen legfeljebb 30 millió dollárt kereshet évente.

Verstappen jóval többet keres, mint a tervezett határ Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Bár mindez még távol áll a megvalósítástól, az utóbbi napokban ismét felszínre került a téma. Nemrég Max Verstappen menedzsere kelt ki az ötlet ellen, most pedig maga a címvédő is megszólalt, és nem meglepő módon az ő tetszését sem nyerte el a gondolat.

Ez még mindig egy kicsit homályos, igaz? Szerintem senki nem tudja, hogy hová tart ez [a folyamat]

– nyilatkozta az Azeri Nagydíj sajtótájékoztatóján. – A magam részéről viszont [úgy gondolom, hogy] ez teljesen rossz, mert az F1 egyre népszerűbb, és mindenki egyre több pénzt keres, beleértve a csapatokat és a FOM-ot is. Szóval miért kellene a versenyzőket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikkal és minden mással együtt korlátozni? Azokat az embereket, akik ténylegesen csinálják a show-t, és kockáztatják az életüket? Mert végső soron ez így van. Számomra ez teljesen rossz [út].”

Verstappen nemrég írta alá 2028-ig szóló szerződését a Red Bull-lal, és ennek keretében egyedül is bőven többet keres, mint a két versenyzőre vonatkozó tervezett plafon. A címvédő azonban nem ezzel érvelt, hanem azokat a pilótákat hozta fel, akik még nem jutottak el a Forma-1-ig.

Ha megnézzük, hogy az utánpótlás-kategóriákban hány pilótának van szponzora vagy támogatója, aki potenciálisan az F1-ben vagy bárhol máshol megkapja a bevétel bizonyos százalékát, akkor szerintem [az intézkedés] nagymértékben korlátozni fogja ezt, mert a pénzük soha nem fog megtérülni – magyarázta. –

A szintén hosszú távú szerződéssel rendelkező Lando Norris véleményét ugyancsak kikérték a témában. A brit versenyző egyetért Verstappennel, és hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel jelentősen megnehezítenék az utánpótláskorú versenyzők helyzetét.

Norris egyetértett Verstappennel Forrás: AFP/Ozan Kose

„Szerintem helyes, amit mondott, különösen a fiatal pilótákba történő befektetéssel kapcsolatban – kezdte. – Amúgy is elég nehéz bekerülni az F1-be. Szóval ha egy pilóta rendelkezik támogatással vagy egy befektetővel, akkor [utóbbi] egy ponton nyilvánvalóan vissza akarja kapni a pénzét, és ennek meg is kell történnie. Ha ezt korlátozzák, akkor sokkal nehezebb lesz, vagy jóval kevésbé fog az emberek érdekében állni, hogy valaha is fiatal versenyzőkbe fektessenek, és abba, hogy legyen esélyük bekerülni az F1-be. Szóval szerintem ez az egyik fő szempont."