Vágólapra másolva!
A 80-as évek második felében a Forma-1-ben szereplő Christian Danner figyelmeztette Mick Schumachert, hogy nem törhet össze ennyi autót. Honfitársa szerint a Haas versenyzőjén semmilyen tanács nem segít, hanem neki kell megoldást találnia.

Mick Schumacher tavaly debütált a Forma-1-ben, és bár sokkal gyorsabb volt akkori csapattársánál, Nyikita Mazepinnél, ráadásul kevesebbet is hibázott nála, amikor viszont rontott, annak sokszor súlyos következményei voltak az autóra nézve. Az idei évre annyiban változott a helyzet, hogy Kevin Magnussen az esetek többségében gyorsabb nála, ám az autótörések száma nem csökkent.

Schumacher Monacóban ismét rommá törte a Haast

A 23 éves versenyző a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjén súlyos balesetet szenvedett, és bár ő sérülések nélkül megúszta, a kettétört autót nem lehetett összerakni a futamra. Legutóbb pedig a monacói versenyen szenvedett balesetet, a VF-22-es hátulja pedig ezúttal is leszakadt, ami akkor sem mutat jól, ha ez az idei autókkal már könnyebben megeshet, mint korábban. Az egykor szintén az F1-ben induló, most televíziós szakértőként tevékenykedő Christian Danner szerint Schumachernek változtatnia kell.

Ez egy igazán brutális baleset volt, kettétört az autó

– nyilatkozta a németSPORT1-nek az1985 és 1987 között, valamint 1989-ben a legjobbak között szereplő exversenyző. – A nagy erőhatás miatt az orvosi központba is el kellett mennie. Természetesen örülünk, hogy nem történt vele semmi baj.”

A Zakspeed, az Osella, az Arrows, valamint a Rial egykori pilótája úgy véli, Schumacher ezt nem csinálhatja tovább. Már csak azért sem, mert a Haasnak minden egyes dollárra szüksége van ahhoz, hogy ne maradjon le a fejlesztési versenyben, de ennek jelentős részét elköltötték a német versenyző által okozott károk javítására.

El kell gondolkodnia valamin – jelentette ki Danner. – A sebessége most már elég jó, tudja tartani a tempót, de a baleseteket illetően ez nem mehet így tovább. A kár milliós nagyságrendű.

Egy ilyen csapat okosabban is elkölthetné a pénzt.”

Danner hozzátette, a problémára neki kell megoldást találnia, mások tanácsa nem fog segíteni rajta. Ha viszont Schumacher így folytatja, akkor egyre nagyobb bajban lesz, hiszen a Haas csapatfőnöke már Monacóban is meglehetősen feldúltan nyilatkozott, ugyanis versenyzője rövid időn belül harmadszor okozott neki bosszúságot. A szaúd-arábiai és a monacói eset között ott volt a miami incidens is, amikor pontszerző helyen nekiment Sebastian Vettelnek. Bár a kár akkor jóval kisebb volt, de azok a pontok könnyen hiányozhatnak majd a végelszámolásnál.

Schumacher tavaly és idén is rengeteg nagy balesetet szenvedett Forrás: AFP/Christian Bruna

Próbálja kideríteni, hogy mik a határai, de egy kicsit lazábban kell hozzáállnia ehhez – magyarázta azt a balesetet követően Danner. – Be kell fejeznie egy futamot baleset nélkül. Versenytávon is nyugodtabbnak kell lennie. Amikor ennyire elöl van, akkor célba kell érnie. A csapatfőnök jól beolvas neki, mert azok biztos pontok voltak, most pedig nincs semmije. Vettel szintén kérdőre vonja.”