Mazepin a csodaszerű visszatérésben reménykedik

Forma-1, teszt, Barcelona 3. nap, Nyikita Mazepin, Haas
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 25: Nikita Mazepin, Haas during the Barcelona February testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on Friday February 25, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Carl Bingham / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Az alapján, amennyire nem volt benne a pakliban, hogy hirtelen kikerül az F1 mezőnyéből, Nyikita Mazepin reménykedik a váratlan visszatérésben. Az orosz pilóta elárulta, kirúgása után senki nem üzent neki a Haasból, és egy kicsit egykori csapattársának, Mick Schumachernek is odaszúrt.

Nyikita Mazepin számára február végén felfordult a világ, hiszen a 23 éves pilóta az orosz-ukrán háború közvetett következményeként került ki az F1 mezőnyéből. A Haas ugyanis felbontotta a szerződést főszponzorával, a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Dmitrij Mazepin által birtokolt Uralkalival, aminek köszönhetően az ifjabbik Mazepin szolgálataira sem tartottak igényt többé.

Mazepin reménykedik a visszatérésben Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

Az orosz versenyző azóta sem talált ülést magának, pedig most már hajlandó eleget tenni az ehhez szükséges feltételnek. Mazepin a háború kitörésekor nem ítélte el nyilvánosan az orosz kormány cselekedetét, viszont most már kész aláírni az FIA dokumentumát, amivel kiállna a semlegesség és a béke mellett. A Haas egykori pilótája bízik benne, hogy nem ért véget végleg számára az F1-es kaland, és ezen a téren pont a helyére beugró Kevin Magnussen példája lebeghet a szeme előtt, aki teljesen váratlanul tért vissza a mezőnybe.

– nyilatkozta az orosz Macs TV-nek, de arra nem tudott válaszolni, hogy ez mikor történhet meg. – Ezt nehéz megmondani. Négy hónappal ezelőtt nem tudtam elképzelni, hogy ennyire megváltozik minden. Most pedig nem tudom elképzelni, hogy négy hónap múlva minden rendben lesz, de reménykedem benne.”

A Haas a nyilvánosságban az erről szóló közleményt leszámítva nem búcsúzkodott Mazepintől, ami a körülmények ismeretében talán még érthető is. Azonban az orosz versenyzőt elküldése után privátban sem keresték meg a nem sokkal korábban még vele együtt dolgozók, pedig ez fordított esetben megtörtént volna.

Hogy miért nem lépett velem kapcsolatba senki? Nem tudom

– válaszolta meg a saját maga által feltett kérdést. – Ha egy szerelőt vagy valakit, akivel szorosan együtt dolgoztam, kirúgnának, akkor küldenék egy üzenetet WhatsAppon, függetlenül attól, hogy hogyan viszonyulok hozzá vagy a vezetőséghez. Könnyebb lenne a léleknek, de a tény attól még tény marad.”

Mazepin szerint Schumacher idei eredményei magukért beszélnek Forrás: Haas F1 Team

Mazepin tavaly az esetek jelentős többségében nagyon messze elmaradt csapattársától, Mick Schumachertől. Az ő tábora többször is hangoztatta, hogy a két fél közel sem azonos feltételekben részesül, az idény első felében például az orosz pilóta autója jóval nehezebb volt a németénél. Idén Schumacher az, aki kikap házon belül, amire Mazepin sokat sejtetően reagált. „Azt mondanám, hogy az eredmények magukért beszélnek – jelentette ki. – Nincs mit hozzáfűznöm.”