Többen is felköszöntötték Erzsébet királynőt az F1-ből, Hamilton nem volt köztük

Forma-1, Lewis Hamilton, lovagi cím, windsori kastély
Mercedes' British F1 driver Lewis Hamilton poses with his medal after being appointed as a Knight Bachelor (Knighthood) for services to motorsports, by the Britain's Prince Charles, Prince of Wales, during a investiture ceremony at Windsor Castle in Windsor, west of London on December 15, 2021. - Lewis Hamilton received his knighthood on Wednesday as the British driver comes to terms with controversially losing the Formula One world title. (Photo by Andrew Matthews / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság és további 15 nemzet felett hatalommal rendelkező uralkodónak a platinajubileuma alkalmából a Forma-1 világából is gratuláltak a közösségi médiában. 

Ha van ember a Földön, aki el tudja mondani, milyen volt a legelső Forma-1-es nagydíjat személyesen átélni, az éppen a 96 esztendős II. Erzsébet. A brit uralkodó ugyanis 1950-ben ott volt Silverstone-ban édesapjával (VI. Györggyel) és húgával (Margit hercegnővel) együtt – igaz, ez volt egyben az utolsó alkalom, hogy ellátogatott egy F1-es futamra.

Hatalmas tömeg gyűlt össze London központjában a négynapos rendezvény első napján, csütörtökön Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim

Noha 1952. február 6-ától számítják a hivatalba lépését, a megkoronázása 1953. június 2-án történt meg, így (a két dátumot ötvözve)

tegnap ünnepelte uralkodásának 70. évfordulóját, azaz platinajubileumát Erzsébet királynő.

Hatalma az Egyesült Királyság mellett további 15 országra is kiterjed, a világ ezen részeiből pedig számos, a jelenlegi F1-es mezőnyhöz tartozó személy (a versenyzők közül Alexander Albon, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton, Nicholas Latifi, Lando Norris, George Russell, Lance Stroll; míg a csapatfőnökök közül Christian Horner) vagy csapat (az Aston Martin, a McLaren és a Williams) származik. A jeles alkalom kapcsán megvizsgáltuk az érintett pilóták, istállók és csapatfőnökök közösségi oldalait, hogy lássuk, ki miként emlékezett meg a királynőre.

Azt hittük, jóval többet találunk – még ha a legtöbben nem is szoktak nagyon aktívak lenni az internetes platformokon –, mert az Egyesült Királyságban ez mégiscsak óriási ünnepségnek számít a héten. De a legmeglepőbb a közösségi oldalakon gyakran posztoló

Sir Lewis Hamilton gratulációjának hiánya

volt, pláne mert negyedik Forma-1-es versenyzőként (Jack Brabham, Stirling Moss és Jackie Stewart után) tavaly őt is lovaggá ütötte a királynő (pontosabban Károly herceg), 2009-ben pedig a Brit Birodalom Rendjének a tagja is lett. Pozitív meglepetésként viszont az Alpine csapata szolgált, akik szoros érintettség híján is megemlékeztek II. Erzsébet platinajubileumáról.