Újabb európai főváros jelentkezett be Forma-1-es helyszínnek

Forma-1, Sir Jackie Stewart, March-Ford, Jackie Oliver, Jacky Ickx, Spanyol Nagydíj 1970
Jackie Stewart, March-Ford 701, Grand Prix of Spain, Circuito del Jarama, April 19, 1970. Jackie Stewart on his way to victory in the 1970 Spanish Grand Prix in Jarama passes by the flaming debris of the cars of Jackie Oliver and Jacky Ickx who were involved in an accident. (Photo by Bernard Cahier/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Madrid közösségi minisztere, Enrique Lopez a héten levélben jelezte a sportág első emberének, Stefano Domenicalinak, hogy a spanyol főváros készen áll egy F1-es verseny megrendezésére.

A Circuito del Jarama pálya 1968 és 1981 között kilenc alkalommal már otthont adott Forma-1-es nagydíjnak, a júniusi forróság, a túl szűk pálya és az alacsony nézőszám azonban azt eredményezte, hogy

az elmúlt négy évtizedben csak Jerezben, Montmelóban és Valenciában láthattunk spanyolországi versenyt.

Most azonban Domenicali, a sportág elnök-vezérigazgatója kapott egy levelet, melyben arra kérik, gondolja át, hogy a közeljövőben visszatérhet Madrid az F1-be, mint versenyhelyszín.

A Madrid tartományban megrendezett kilenc F1-es futam legnagyobb balesetét 1970-ben láthatták a nézők

„Úgy gondolom, hogy egy madridi verseny megrendezése siker lenne a Forma-1 fejlesztésében részt vevő összes szakember, intézmény és vállalat számára. Természetesen ez az egész régió és a polgárok számára is elégedettséget hozna, éppen ezért a madridi közösség kormányának komoly érdeke ennek megvalósítása" – áll Lopez levelében.

A miniszter kiemelte Madrid fejlett közösségi közlekedési hálózatát, jellemzően kellemes időjárását, rengeteg turistáját, illetve gasztronómiai, kulturális és természeti látványosságait is.

„Szeretném megerősíteni elkötelezettségünket önök és a projekt iránt, valamint a hajlandóságunkat a megfelelő megállapodások aláírására a verseny népszerűsítésének érdekében. Készen állunk arra, hogy Önnel és a csapatával együtt dolgozva Madridba hozzuk a Forma-1-et."

Úgy tűnik, a felújításra szoruló Jarama helyett a Madridhoz tartozó Morata de Tajuña település rendezheti majd meg a versenyeket, ám az F1 irányelvei alapján lehet, hogy inkább egy utcai pályával kéne próbálkoznia a spanyol fővárosnak. Ráadásul az is késleltetheti a madridi versenyt, hogy

az 1991 óta Katalóniában megrendezett Spanyol Nagydíjnak 2026-ig van szerződése Montmelóval

– ugyanakkor az F1 vezetősége nincsen tökéletesen megelégedve ezzel a helyszínnel, így nem teljesen reménytelen, hogy néhány éven belül egy másik spanyolországi versenyt is láthassunk.