Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy véli, hogy a részben a Mercedes által kikényszerített, az autó pattogásával kapcsolatos szabályváltozások pont a konstruktőri címvédőt érinthetik a legkellemetlenebbül. Max Verstappen a rázkódásból adódó fájdalmakat a más sportágakban látott sérülésekhez hasonlította.

A Kanadai Nagydíj hétvégéje előtt nagy port kavart az FIA technikai direktívája, amely az autók pattogását igyekezett mérsékelni. Számos pilóta és csapatfőnök felháborodott a szezon közbeni változtatásokon, mondván, hogy az istállók viszonylag egyszerűen meg tudnák oldani a problémát.

Marko szerint az FIA beavatkozásával a Mercedes az ellenkezőjét érte el annak, amit akart Forrás: AFP/Ozan Kose

Bár a montreali hétvégén még nem ellenőrizték annyira szigorúan az autókat ezen a téren, valószínű, hogy ez a közeljövőben változni fog. Az eddigi futamok alapján könnyen lehet, hogy mindez a Mercedesnek árthat a legtöbbet, melynek mindkét pilótája határozottan felemelte a hangját a változtatásért. Amennyiben ugyanis nem találnak olyan beállításokat, amelyek megfelelnek a technikai direktívában foglaltaknak, úgy meg kell emelniük az autók hasmagasságát, ami jelentős leszorítóerő-veszteséggel jár.

A Red Bull tanácsadója szerint a brackley-i istálló terve, miszerint az FIA-tól várnak segítséget, nem jött be.

Pontosan – válaszolta Helmut Marko azAutosportnak arra a kérdésre, hogy a Mercedes az ellenkezőjét érte-e el annak, amit akart. –Németül azt mondjuk, hogy »der Schuss ging nach hinten los« [a lövés visszafelé sült el – a szerk.]. Szóval ez lényegében visszaütött a Mercedesre.”

Az FIA lépése ellen pont a Red Bull pilótája, a világbajnokságot vezető Max Verstappen szólalt fel az egyik leghangosabban. Az osztrák szakember egyetért versenyzőjével, és a szövetségnek szerinte sem kellene beavatkoznia ebbe az ügybe.

Teljesen egyetértek Maxszal, nem helyes szezon közben ilyesmin változtatni

– szögezte le Marko, aki már korábban is kritizálta az intézkedést. – Az FIA nem állíthatja be [az autónkat]. A hasmagasság megváltoztatása a beállítások módosítását jelenti, és az FIA ezt nem teheti meg. A következő érvem pedig az, hogy mindez annak az eredménye, hogy egy csapatnak problémái vannak. Annak az istállónak csak a saját gondjait kellene megoldnia, nem pedig a többieket is befolyásolni.”

Marko sem helyesli a szezon közbeni változtatást Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 79 éves szakember nyilvánvalóan a Mercedesre utalt, és bár nem kizárólag a csillagosok versenyzői panaszkodtak a rázkódásra, az tény, hogy a legnagyobb médiafigyelmet Lewis Hamilton és George Russell kijelentései kapták. Emellett ráadásul rengeteg részlet nem egyértelmű. „Szerintem túl sok olyan paraméter van, amely nem világos – jelentette ki Marko. – Szóval úgy vélem, az FIA-nak újabb pontosítással kell előállnia.”

Verstappen egyéb sportsérülésekhez hasonlítja a jelenséget

Carlos Sainz már jóval korábban felvetette, hogy a pattogásnak hosszú távú kockázatai is vannak, az Azeri Nagydíj után pedig számos versenyző fogalmazott meg hasonló véleményt. Max Verstappen szerint ugyanakkor más sportágak sem biztonságosak ezen a téren.

Rengeteg olyan sportág van, ahol szerintem [hosszú távon] sérül a test – kezdte. – Amikor az ember befejezi a pályafutását, nem lesz ugyanolyan, mint húszévesen, egyszerűen ez van. A futballistáknak problémáik vannak a térdükkel mindenféle sérülés miatt, egy motokrossz- vagy MotoGP-versenyzőnek pedig rengeteg csontja törik el. Mindig fel lehet tenni a kérdést, hogy »ez a legbiztonságosabb dolog, amit tehetünk?«

Nem, de mi hajlandóak vagyunk kockázatot vállalni, ez a mi sportágunk, ez az, amit szeretek csinálni.”

Persze a címvédő sem tartja ideálisnak a helyzetet, ugyanakkor ő pont egy olyan autóban ül, amely esetében többé-kevésbé sikerült kiküszöbölni a jelenséget. Éppen ezért úgy véli, hogy ha ők me tudták oldani, akkor más istállóknak is képesnek kellene lenniük erre.

Az biztos, hogy a pattogás jelenlegi [mértéke] nem jó, és szerintem nem helyénvaló – fogalmazott. – Egyes csapatok azonban sokkal jobban tudják kezelni ezeket a dolgokat, mint mások, úgyhogy meg lehet ettől szabadulni. Szóval nem hiszem, hogy túl kell dramatizálnunk a mostani történéseket.”