Vágólapra másolva!
Új utánpótlás-nevelő programot indít a HUMDA, melynek keretében összesen 29, autó- vagy motorsportban szereplő fiatal versenyzőt támogat. A névsor kiválasztásában Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor is részt vett.

HUMDA Academy néven új utánpótlás-nevelő programot indít a HUMDA, azaz a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A vállalat nyolc autó-, illetve motorsportszakág összesen 29 versenyzőjét karolja fel, és biztosít nekik támogatást, olvasható a kiadott közleményben.

A programban résztvevők egytől egyig bizonyítottak már saját korosztályuk szintjén rangos sorozatokban. Ők egyébként több mint száz jelölt közül kerültek ki a tavaly novemberben kezdődött kiválasztás során. A többségében utánpótláskorú versenyzőknek a Fit4Race komplex, többek között fizikai-, mentális, pszichológiai, biomechanikai és egyéb versenyspecifikus szempontok alapján végzett felmérésen kellett részt venniük. A végeredmény kialakításánál különböző szempontokat vettek figyelembe súlyozva, mint például az életkor, a sporttapasztalat, az adott versenyzőben rejlő potenciál vagy a sporthoz való hozzáállás.

A folyamatot a magyar autó-, illetve motorsport legnagyobb alakjai közül kettő, Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor irányította.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a támogatás nem fedezi a kiválasztott versenyzők költségeit, hanem csupán kiegészíti a családi vagy szponzori háttér révén már meglévő költségvetést.

Saját tapasztalatból tudom, hogy a motorsportban milyen nehéz beindítani egy karriert fiatalon – jelentette ki a 2019-es túraautó-világkupát megnyerő Michelisz. – A legtöbb sportággal ellentétben itt sokkal nagyobb az anyagi nyomás a versenyzőkön, és sok esetben a költségvetés hiánya a legfőbb gátja a magyar tehetségek kibontakozásának. Azért örülök a HUMDA programjának, mert lehetőséget ad arra, hogy a legtehetségesebb versenyzők kisebb valószínűséggel kerüljenek ilyen nehéz helyzetbe. A kiválasztásban nekem fontos szempont volt, hogy ami mérhető, azt mérjük meg. Sokat számított a Fit4Race-elemzés, amelynek segítségével a fejlődési potenciált objektív szempontokkal kiegészítve határozhattuk meg, ezzel növelve annak valószínűségét, hogy azok a versenyzők kapjanak segítséget, akik a legjobb eséllyel juthatnak el komoly szintre egy erős, nemzetközi bajnokságban.”

Már aktív karrierem során is fontosnak tartottam a fiatalok támogatását – kezdte a 2007-es gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájában az élen végző Talmácsi. – Jó érzéssel tölt el, hogy a tehetségek mentorálásában részt vehetek. Egy hosszú kiválasztási folyamat végéhez érkeztük, melynek eredményeképp előre mozdíthatjuk a legtehetségesebbek pályafutását.

Visszaemlékezve pályafutásom elejére, én magam is átérzem azt, hogy a szülőkre mekkora anyagi teher nehezedik évről-évre a technikai sportokban, ezért igazán kivételes lehetőség ez a támogatottak számára.”

A HUMDA Academy tagjai nemcsak anyagi támogatásban részesülnek, hanem folyamatos kapcsolatban állnak majd az Ügynökséggel, és más területeken is segítséget, tanácsokat kapnak karrierjük építéséhez – ezek már Őry Kornélnak, a HUMDA szakmai igazgatójának szavai. – Ez alatt jogi, kommunikációs és marketingsegítséget értünk, de akár a fizikai vagy a mentális felkészülés folyamatában is részt vehetünk. Mivel minden sportág minden szakágában más és más jellegűek lehetnek ezek a felmerülő kérdések, ezért ez a munka egyben egy pilot projekt is az Ügynökségnek, a sportolókkal együtt dolgozzuk majd ki a részleteket. Így a felmerülő kérdések és tapasztalatok alapján tudunk majd a jövőben támogatandó versenyzőink mellé egy komplex támogatási csomagot biztosítani.”

A HUMDA Academy támogatottjai, valamint a program vezetői Talmácsi Gáborral (balközép) és Michelisz Norberttel (jobbról a második) Forrás: HUMDA

A HUMDA egyébként nem csupán versenyzőket karol fel. Néhány hete jelentették be, hogy a WTCR-ben szereplő Zengő Motorsportot, valamint a kamion-Európa-bajnokság (ETRC) mezőnyében induló Révész Racinget is támogatja, miután ezek a csapatok „megfelelő hátteret biztosíthatnak a magyar versenyzőket támogató szakembergárda kiépítéséhez, tapasztalatszerzéséhez”.

A program támogatott versenyzői szakáganként

Gokart: Gáspár Benett, Gender Tamás, Hideg-Szikszai Ádám, Krepcsik Áron, Krózser Menyhért, Molnár Martin, Nógrádi Nimród, Willisits Vilmos, Zsebő Marcell

Rali: Csomós 'Mixi' Miklós, Hangodi Bendegúz, Herczig Patrik

Túraautó: Bucsi Attila, Rácz Gergő

Enduro motor: Liszka Roland, Zsigovits Norbert

Gyorsasági motor: Farkas Kevin, Görbe Soma, Kecskés Bence, Kovács Bálint, Molnár Gergő, Moor Rossi, Számadó Máté, Varga Tibor, Vincze Martin

Motokrossz: Katona Áron, Pergel Bence

Supermoto: Surányi Balázs

Triál motor: Csizmadia Barnabás

Csapattámogatások: Révész Racing (versenykamion), Zengő Motorsport (túraautó)