Autistának nevezett egy F1-es pilótát, felfüggesztették a kommentátort

Forma-1, Lance Stroll, Aston Martin, Osztrák Nagydíj 2022, futam
Aston Martin's Canadian driver Lance Stroll drives on the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, during the Formula One Austrian Grand Prix on July 10, 2022. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
Felfüggesztették az F1-et közvetítő belga televíziós csatorna egyik kommentátorát, miután botrányos nyelvezetet használt a közvetítés során. Az egyébként francia szakember autistának nevezte Lance Strollt.

A múlt hétvégi Osztrák Nagydíj alatt, illetve után óriási botrány alakult ki az RTBF-nél. Belgium francia nyelvű területein ez a televíziós társaság rendelkezik a közvetítési jogokkal, ráadásul az F1 TV, azaz a Forma-1 hivatalos streamingszolgáltatója is ezt a közvetítést veszi át francia nyelven.

Strollt autistának nevezte egy kommentátor Forrás: AFP/Joe Klamar

Ezért is volt számukra kellemetlen az egyik kommentátor, Lionel Froissart megnyilvánulása, aki autistaként hivatkozott Lance Strollra, az Aston Martin pilótájára. Bár kollégája, Gaetan Vigneron figyelmeztette őt, hogy ezzel túl messzire megy, az újságíró nem tágított. „Őszintén, ez az igazság” – jelentette ki.

Froissart megszólalását természetesen azonnal felkapta a közösségi média, így az RTBF-nek reagálnia kellett a történtekre. A csatornánál végül úgy döntöttek, hogy egyelőre felfüggesztik kommentátorulat.

Az RTBF határozottan elítéli a szakértője, Lionel Froissart által július 10-én vasárnap, az Osztrák Nagydíj alatt, az adásban használt szavakat

– olvasható a közleményben. – Az autizmus társítása egy versenyző kommunikációjával helytelen volt, és teljesen összeegyeztethetetlen az RTBF értékeivel. Belső vizsgálatot fogunk folytatni, az összes érintett személy meghallgatásával. A cél, hogy részletesen megértsük, mi vezethetett ehhez az esethez. A vizsgálat eredményéig az RTBF további intézkedésig nem dolgozik együtt a szóban forgó szakértővel.”

Froissart egyébként 64 éves francia újságíró, és már évtizedek óta a motorsportban, illetve az F1-ben dolgozik. Több könyvet is írt a témában, ezek közül a legismertebb Ayrton Senna életrajza, amely 2004-ben jelent meg. Emellett a tenisz, a síelés, valamint az ökölvívás is a szakterületének számít, utóbbiról díjnyertes könyvet is írt 2008-ban.

Lionel Froissart a 2017-es Monacói Nagydíjon Forrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

Hasonló jellegű botrány utoljára a 2020-as Belga Nagydíj után történt, bár annak nem lettek ennyire súlyos következményei. Akkor a holland Ziggo Sport riportere a Lando Norrisszal készített interjú során „francia f*szként hivatkozott a Max Verstappennel nem túl jó viszonyt ápoló Esteban Oconra. Jack Plooij később bocsánatot kért az eset miatt, amit a francia versenyző elfogadott.