Hamilton, Verstappen és Schumacher is búcsúzik a visszavonuló Vetteltől

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Osztrák Nagydíj 2022, futam
Sebastian Vettel and Lewis Hamilton talk before the drivers parade ahead the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 10, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Számos jelenlegi és egykori pilóta, illetve csapat reagált Sebastian Vettel visszavonulásának hírére. A legtöbben szép szavakkal jellemezték a négyszeres világbajnokot, de akadt, aki a humort is belevitte a megnyilvánulásába.

A Magyar Nagydíj hétvégéje előtt Sebastian Vettel visszavonulása tartja lázban az F1-es közvéleményt. A négyszeres világbajnok újonnan létrehozott Instagram-oldalán jelentette be, hogy a szezon végén befejezi F1-es pályafutását, és a közzétett videóban meg is indokolta, hogy miért döntött így.

Rengetegen reagáltak Vettel visszavonulásának hírére Forrás: AFP/Ben Stansall

A hírre természetesen számos jelenlegi és egykori ellenfele, illetve csapata reagált a közösségi médiában, emellett páran az FIA sajtótájékoztatóján is megszólaltak vele kapcsolatban. Köztük volt Lewis Hamilton is, akivel 2017-ben és 2018-ban is sokáig harcolt a világbajnoki címért.

„Seb, megtiszteltetés volt, hogy a versenytársamnak hívhatlak, az pedig pláne, hogy a barátomnak – írta a Twitter oldalán a hétszeres világbajnok. – Mindig az a cél, hogy amikor az ember elhagyja a sportágat, az jobb állapotban legyen, mint amikor megérkezett. Nincs kétségem afelől, hogy bármi is következik számodra, izgalmas, tartalmas és kielégítő lesz. Szeretlek, haver!”

A jelenlegi mezőny két legeredményesebb versenyzőjének volt pár összetűzése a pályán, mindenekelőtt a 2017-es bakui incidens. Később azonban sokkal jobb lett a viszonyuk, és kapcsolatukat erősíti, hogy hasonló társadalmi ügyekben szólalnak fel rendszeresen.

– mondta később Hamilton. – Olyan dolgokban emelte fel a szavát, amelyekért én is harcoltam. Velem együtt letérdelt, és a saját útját járta. Egy csodálatos emberi lény. Szomorú vagyok, de tudom, hogy jobb dolgok fognak jönni számára.”

A címvédő Max Verstappen szintén hamar reagált a hírre a közösségi médiában. „Seb, gratulálok a csodálatos pályafutásodhoz! – fogalmazott. –Nagyon örülök, hogy veled lehettem a pályán. Tegyük nagyszerűvé az utolsó futamaidat!”

Vettel megbeszélte Verstappennel, hogy év végén sisakot cserélnek

Verstappen bizonyos értelemben Vettel utódjának is tekinthető, hiszen a holland pilóta érkezéséig csak ő nyert világbajnokságot a Red Bull-lal. Ráadásul mindjárt négyet, amire egyelőre a 24 éves versenyző is csak felnézni tud.

„Nagyon sokat elért ebben a sportágban, és teljesen érthető, hogy visszavonul – jelentette ki. – Lenyűgöző karrierje volt, számos futamot, illetve világbajnokságot nyert, és remek nagykövete a sportágnak. A távozása olyasmi, amire nyilvánvalóan lehetett számítani, hiszen mindenki öregszik, és egy ponton visszavonul. Persze nem jó, amikor elérkezik ez a pillanat, főleg Seb szurkolóinak, de ez ilyen. Most az a fontos, hogy élvezze az életét a családjával, mert az F1 csak egy rövid időszakot ölel fel. Az ember keményen dolgozik, hogy elérje azokat, amiket ő, most pedig itt az ideje, hogy élvezze [az életet].”

Verstappen hozzátette, lenyűgöző, amit Vettel elért a Red Bull-lal, ő pedig már egy olyan csapathoz érkezett, amely „tudta, hogyan kell versenyeket és világbajnokságokat nyerni”.

Az Aston Martin versenyzője egyébként megkérte kollégáját, hogy az idény folyamán cseréljenek sisakot, Verstappen pedig megígérte, hogy a szezon végén ez meg fog történni.

Mick Schumacher szintén nem felejtett el megemlékezni honfitársáról, akivel különleges kapcsolatot ápol. Ahogyan édesapja, Michael Schumacher támogatta Vettelt, úgy most ő segíti a Haas versenyzőjét, ahol csak tudja.

„Rendkívül szomorú vagyok, hogy elmész, ugyanakkor izgatott is vagyok az életed új fejezete miatt – olvasható Schumacher Twitter-oldalán. – Nagyon fontos ember voltál és vagy számomra, és hálás vagyok a barátságunkért. Köszönöm mindazt, amivel hozzájárultál ahhoz a sportághoz, amit mindketten szeretünk, alig várom az utolsó közös futamokat. Köszönöm, Seb, inspiráló vagy!”

Daniel Ricciardo 2014-ben került a Red Bullhoz, és első évében Vettellel kellett megküzdenie csapaton belül. Az ausztrál versenyző posztjában legendának nevezte az 53-szoros futamgyőztest, később pedig hangsúlyozta, milyen sokat jelentett számára a közös év.

„Ez bizonyos szempontból szomorú, mert elveszítjük a sportág egyik legendáját. Egy kis időt töltöttem vele [egy csapatban], ami kiváltság volt. Az ember egyszerre boldog és szomorú, mert új fejezetet kezd az életében. Rengeteget tanultam tőle. Tudta, hogyan kell maga mögé állítani az embereket, és nagyon közvetlen volt. Minden történéssel tisztában volt.”

Vettel utolsó két ferraris évében Charles Leclerc volt a maranellóiak másik pilótája, és bár vele is voltak konfliktusok, a jó viszonyt sikerült megőrizniük. A monacói pilóta egykori csapattársa versenyzői és emberi nagyságát emelte ki bejegyzésében, majd pedig arról beszélt, hogy ő is rengeteget fejlődött mellette.

„Egyértelműen a sportág legendája – kezdte. – Két évet töltöttem egy csapatban Sebastiannal, [és ezalatt] fejlődtem pilótaként, illetve emberként is változtam. Különleges a kapcsolatom vele, remélem, azért eljön hozzánk.”

Vettel jelenlegi csapattársa Lance Stroll, aki szintén méltatta a német versenyzőt. Igaz, mielőtt ezt megtette, azért kicsit odaszúrt neki, amikor megemlítette, hogy

jövőre már talán nem lesznek annyira hosszúak a mérnöki eligazítások.

Sok mindent elért, és nagyon élveztem a vele való közös munkát. Ez az életének egy olyan fejezete, amelyről továbblépett, a családja pedig otthon várja. Minden jót kívánok neki a továbbiakban!”

Bár Carlos Sainz soha nem volt Vettel csapattársa, egy ideig viszonylag közelről figyelhette a teljesítményét, hiszen 2010-ben került be a Red Bull juniorprogramjába. A Ferrari versenyzője elárulta, ebben az időszakban példaképként tekintett a vb-címeket halmozó pilótára.

„Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy ezeket az éveket egy olyan ember mellett tölthettem, mint te – írta a Twitterre. – Egyértelműen te vagy az egyik oka, hogy beleszerettem ebbe a sportágba, és mindig is te voltál számomra az egyik referencia, a versenypályán és azon kívül is. Mindig is nagy becsben fogok tartani minden együtt töltött pillanatot, és nagyon várom, hogy még sok ilyen jöjjön, Biztos vagyok benne, hogy a következő fejezet ugyanolyan izgalmas lesz, mint az előző, és őszintén kívánok neked és a családodnak minden jót a jövőben.”

George Russell a tavalyi évben csatlakozott Vettelhez, és azóta ők ketten a GPDAm vagyis a versenyzői szakszervezet társigazgatói. A brit pilóta szintén legendának titulálta ellenfelét, majd szóban is méltatta. „Egy inspiráló és alázatos fickó, akire senki nem mondhat egy rossz szót sem. Családja van, sok minden vár rá, és tudom, hogy nem fog leállni.”

Valtteri Bottas elsősorban 2017-ben és 2018-ban vívhatott csatákat Vettellel, amikor mindketten ütőképes autóval rendelkeztek. A finn versenyző azonban nemcsak szakmailag, hanem emberileg is éltatta a négyszeres világbajnokot.

Mindig is jó volt vele, illetve ellene versenyezni, megvolt a tisztelet és a korrektség abban, ahogyan versenyzett.

[Emellett] egyike azoknak a pilótáknak, akik nem félnek beszélni a helyes dolgokról, minden ilyesmiért kiáll. Nagyon tisztelem őt.”

Sergio Pérez viszonylag ritkán találkozott Vettellel a pályán, hiszen évekig nem volt meg hozzá az autója, hogy érdemben kihívja őt, amikor pedig a Red Bullhoz szerződött, a német versenyző az Aston Martinhoz igazolt. Ettől függetlenül természetesen neki is hiányozni fog.

„Hihetetlen belegondolni, hogy ennyi év közös versenyzés után Sebastian már nem lesz ott velünk a rajtrácson. Nagyon büszke vagyok rád és mindarra, amit a sportágban elértél. Most itt az ideje, hogy élvezd az életet a családoddal.”

Esteban Oconnak 2020 óta van lehetősége érdemben csatázni Vettellel,

hiszen azóta jellemzően mindketten a középmezőnyben vannak. Legemlékezetesebb pillanatuk egyértelműen a tavalyi Magyar Nagydíj, amikor az első két helyen értek célba (más kérdés, hogy Vettelt utána kizárták). A francia pilóta szerint riválisa „mindig is a sportág legendája marad”.

Nagyon szomorú vagyok, hogy távozik. Néhány hete beszéltem vele a jövőjéről, és nem gondoltam volna, hogy ez lesz. Élvezni fogja a jövőt. Mindig is hallatta a hangját, amikor a pilóták biztonságáért, illetve olyan dolgokért küzdött, amelyek nekünk nem tetszettek. Remélhetőleg nem marad távol a paddocktól.”

Cunoda Juki Vettel „nagyszerű személyisége” mellett azt emelte ki, hogy szerencse, hogy csapataik nagyjából egy kategóriát képviselnek, mert így sokat tud tanulni tőle, akár előtte autózik, akár mögötte.

Fernando Alonso és Lando Norris egy-egy képet tett közzé, de szöveget nem írtak hozzá.

A pilótákon kívül természetesen jelenlegi és egykori csapatai is megemlékeztek Vettelről. Az Aston Martin nyilvánvalóan szintén bejelentette, hogy a pilóta visszavonul, és az erről szóló bejegyzés alatt méltatták is őt.

„Sebastian, pályafutásod során sokakat inspiráltál az F1-ben és azon kívül is. Büszkék vagyunk arra, hogy csapattársaknak, barátunknak nevezhetünk, és hogy részesei lehettünk az utadnak, ahogyan te is a miénknek.”

Bár Vettel és a Ferrari nem a legszebb módon váltak el, tagadhatatlan, hogy az első pár közös évükben számos sikert, illetve szép pillanatot átélhettek. A Scuderiánál ez utóbbit emelték ki, amikor reagáltak a hírre.

„Megtiszteltetés volt számunkra, hogy annyi emléket oszthattunk meg veled a Forma-1-ben. Alig várjuk, hogy együtt élvezzük az utolsó pár versenyt a paddockban. Szeretünk téged, és sok szerencsét a jövőbeli kihívásokhoz az életben!”

Természetesen a Red Bull sem ment el szó nélkül a hír mellett,

ahogyan korábbi csapatainak jogutódjai, az Alpha Tauri és az Alfa Romeo sem. Sőt, még a Williams is elbúcsúzott Vetteltől, amelynek színeiben első F1-es tesztjét teljesítette 2005-ben.

A jelenlegi mezőny tagjai mellett természetesen korábbi ellenfelei közül is méltatták néhányan Vettelt. Közülük is kiemelkedik Nico Rosberg, akivel számos alkalommal ünnepelhetett együtt a dobogón.

Gratulálok Sebnek a csodálatos karrierjéhez! A riválisaim közül őt tiszteltem az egyik legjobban. Abszolút legendája a sportágnak, a négy bajnoki cím hatalmas teljesítmény, és megérdemelte. Minden jót a jövőben!”

Rajta kívül Romain Grosjean és Danyiil Kvjat is megnyilvánult.

Előbbi kijelentette, hogy Vettel az egyik legjobb pilóta és ember, utóbbi pedig szintén méltatta, de nem felejtette el hozzátenni, hogy ne fékezzen túl korán. Ezzel a 2016-os Orosz Nagydíjra utalt, amikor az első körben az orosz pilóta kétszer is eltalálta Vettelt hátulról, ami a négyszeres világbajnoknak a versenyébe, neki pedig a Red Bull-os ülésébe került.

A versenyzők és a csapatok mellett nem maradhatott ki a sorból Mohammed bin Szulajm, az FIA decemberben megválasztott elnöke sem. Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata elsősorban Vettel eredményeit emelte ki.

„Mivel Sebastian Vettel nemrég bejelentette, hogy 2022 végén visszavonul, szeretnék tisztelettel adózni fantasztikus, négy világbajnoki címet és ötvenhárom futamgyőzelmet számláló pályafutása előtt. Köszönjük, Sebastian mindazt, amit a sportágunknak adtál! Minden jót kívánok neked a jövőben!”