Russell továbbra is úgy véli, hogy Pérez szabálytalankodott ellene

Forma-1 Sergio Pérez, Red Bull, George Russell, Merecdes, Francia Nagydíj 2022, futam
LE CASTELLET, FRANCE - JULY 24: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 leads George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 during the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on July 24, 2022 in Le Castellet, France. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen szerint jó tempót produkáltak a Francia Nagydíjon, de hozzátette, továbbra is van hol javulniuk. Lewis Hamilton autójában nem működött a folyadékot biztosító berendezés, George Russell pedig meg van győződve arról, hogy Sergio Pérez szabálytalanul védekezett ellene.

Max Verstappen győzelmét hozta a Francia Nagydíj, miután Charles Leclerc drámai módon kiesett előle. Mögötte a két Mercedes futott be, miután Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva megszerezte a második helyet, George Russell pedig az utolsó körökben megelőzte Sergio Pérezt.

Verstappen győzelmét hozta a Francia Nagydíj Forrás: AFP/Eric Gaillard

A címvédő jól kezdte a futamot, és körökön át közel tudott maradni az élről induló Leclerc-hez, ám csak egyszer tudta megtámadni, és akkor sem volt valós esélye az előzésre. Azonban miután a Ferrari versenyzője kiesett, sima győzelmet aratott.

Szerintem az elején remek volt a tempónk

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nyomást helyeztem Charles-ra, de a hőség miatt a gumik nagyon túlmelegedtek, és nem igazán tudtam támadni, csak egyszer, a tizenegyes kanyarban. Csak próbáltunk nyugodtak maradni és közel lenni. Kicsit korábban álltunk ki a bokszba, és onnantól kezdve soha nem lehet tudni, hogyan alakul a verseny. Az autó gyors volt, persze Charles peches volt, remélem, jól van. Én a saját versenyemre figyeltem, és óvtam a gumikat.”

Verstappen ezúttal nem volt agresszív Leclerc-rel szemben, ami nem mindig jellemző rá. A holland pilóta erről is beszélt, valamint kiemelte, hogy 63 pontos előnye ellenére nem dőlhetnek hátra a Red Bullnál.

Mindig igyekszem megszerezni a lehető legtöbb pontot – szögezte le. – Néhány manőver sikerül, máskor ki kell hátrálni, és megvárni a futam végét, mi is ezt tettük. Rengeteg verseny van még hátra, ahol pontokat kell szerezni. Ebből a szempontból a mai egy nagyszerű nap volt.

Van még min dolgoznunk, különösen az egykörös [tempót illetően], úgyhogy folytatnunk kell a munkát."

Mögötte körülbelül 10 másodperces hátrányban Hamilton futott be, aki miután lerajtolta Pérezt, nem sok autóval találkozott, leszámítva természetesen a biztonsági autós fázist és a lekörözötteket. A hétszeres világbajnoknak azonban így sem volt könnyű versenye.

Az idény során először a Mercedes mindkét pilótája felállhatott a dobogóra Forrás: AFP/Christophe Simon

„Kemény verseny volt, mert az itató berendezés nem működött, de nagyszerű ez az eredmény, figyelembe véve, hogy mennyire messze voltam ezektől a srácoktól a hétvégén – kezdte. – A megbízhatóság területén kiváló a csapatom, úgyhogy nagy gratuláció a két gyárnak, valamint az ittenieknek, akik nélkül ez a dobogó nem jött volna össze. George szintén csodálatos munkát végzett.”

A folyadékveszteség soha nem jön jókor, ebben a hőségben pedig pláne nem. Hamilton még nem tudja, hogy hány kilogrammot vesztett, de van tippje. „Nem láttam a súlyomat, de úgy gondolom, hogy körülbelül három kilót [vesztettem], ami elég sok – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. –

Várom, hogy ihassak.”

Bár az időmérőn és a versenyen is kikapott Hamiltontól, Russell szintén elégedett volt a harmadik hellyel. Az ifjabbik brit versenyző a futam végén nagy csatát vívott Pérezzel, amit a VSC utáni újraindítást követően nyert meg.

Teljesen leizzadtam, hosszú és kemény verseny volt – fogalmazott. – Erős tempónk volt, de az újraindításnál küszködtünk a gumimelegítéssel. Boldog vagyok, hogy a kockás zászlót a harmadik helyen láttam meg.”

Russell már a virtuális biztonsági autós előtt is bevetődött Pérez mellé, aki csak a kanyar levágásának árán tudta megtartani pozícióját. A brit versenyző körökön keresztül hangoztatta, hogy ellenfele szabálytalan volt, és azóta sem tágított ettől az álláspontjától.

– idézte fel. – Én voltam belül, és a szabályok világosak, a hátsó kerekek az elsők mellett voltak, de nem hagyott elég helyet. Örülök, hogy tovább tudtam menni, és hazahoztam a harmadik helyen [az autót]. Kettős dobogó a Mercedesnek, ez nagyszerű.”