Hamiltonnak küzdenie kellett az autóval a balul elsült kísérletezés után

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj 2022, péntek
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2022 in Budapest, Hungary. Arpad Kurucz / Anadolu Agency (Photo by Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem alakult jól a Mercedes számára a Magyar Nagydíj pénteki napja, de Lewis Hamilton és George Russell sincs elkeseredve, mert tudják, hogy a körülmények változnak a hétvégén. A csapat mérnökigazgatója elárulta, hogy a kísérletezés balul sült el.

Az elfogadható első szabadedzés után a Magyar Nagydíj második tréningjén a Mercedes borzasztóan gyengén szerepelt. George Russell a nyolcadik, Lewis Hamilton a tizenegyedik helyen zárt, ráadásul az autó egy körön és a versenyszimuláción is jócskán elmarad a Ferrari és a Red Bull tempójától.

Hamilton sokat küszködött az autóval a második szabadedzésen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

Mindkét pilóta rengeteget panaszkodott az autóval kapcsolatban, a hétszeres világbajnok az instabilitást emelte ki a rádióban, miután lesodródott a pályáról. A 37 éves versenyző a leintés után megerősítette, hogy jelenleg nehéz vezetni a kocsit.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Őrület, hogy pályáról pályára ennyire változik a helyzet, de ez csak a beállítás. Próbáljuk kitalálni, hogyan tudjuk működésre bírni a kocsit. Jelenleg nem azt csinálja, amit szeretnénk, szóval nehéz nap volt.”

A második szabadedzésen látott különbség már csak azért is érthetetlen, mert a Mercedes Franciaországban mindkét versenyzővel önerőből legyőzte az egyik Red Bullt. Hamilton úgy véli, ha rátalálnak a megfelelő beállításokra, akkor a differencia jelentősen lecsökken.

Semmi nem változott az autón múlt hét óta, és én is ugyanaz a pilóta vagyok – jelentette ki. – Ezen a pályán valamiért nem működik annyira jól, de

ha sikerül rendbe tennünk, a különbség ugyanakkora lesz, mint egy hete volt.”

Hamiltont ráadásul más is hátráltatta, aminek következtében kevesebb kört tudott megtenni a versenyszimuláció során. „A végén nem tudtam kimenni, mert [az autó] megsérült, emiatt nagymértékű leszorítóerőt vesztettem, és utána trükkös volt a hosszú etap – árulta el. – Nehéz hétvége lesz, de mindent bele fogunk adni.”

Az első szabadedzés sokkal jobban alakult Hamilton és a Mercedes számára Forrás: ANP via AFP/Remko De Waal

Andrew Shovlin megerősítette Hamilton szavait az autó sérülésével kapcsolatban. A Mercedes mérnökigazgatója elmondta, hogy a második szabadedzésen új beállításokat próbáltak ki, ám ez kifejezetten rosszul sült el.

Úgy jöttünk ide, hogy kísérletezni akarunk az autóval, és szerintem a második szabadedzésen végzett kísérletezéseink visszavetettek minket – magyarázta. – Az első tréningen kicsit erősebbnek tűntünk. Voltak apróságok, és biztos vagyok benne, hogy ezeket vissza fogjuk csinálni, mert

ez nem nézett ki jól.”

A pénteki nap eredményei azonban a szokásosnál kevésbé mérvadóak, mivel szombaton biztosan eső lesz, vasárnap pedig jóval hűvösebb körülmények fogadják majd a mezőnyt. A Mercedesnél nem bánják, hogy nem a pénteki időjárás fogja jellemezni az egész hétvégét.

Bizonyos szempontból ez nem is annyira rossz – válaszolta Shovlin az erre vonatkozó kérdésre. – Nehéz volt a második szabadedzés, mert szerintem a harmadik gyakorláson és az időmérőn más körülményekkel kell majd szembenéznünk. Emellett úgy tűnik, hogy a futamon is sokkal hűvösebb lesz, mint most. Szóval nem a világvége [ez az eredmény].”

A Mercedes Imolában borzasztóan működött az esőben, Montrealban és Silverstone-ban viszont nem muzsikáltak rosszul. Shovlin kiemelte, hogy ez ilyenkor egyfajta tippjáték a beállításokkal. Russell pedig szintén azt emelte ki, hogy az időjárás változni fog a hétvége során.

Egyértelműen nem ez volt a legsimább péntekünk

– kezdte. – Ugyanakkor kissé furcsa a helyzet, mert vizes időmérőre számítunk, és vasárnap is nagyon más lesz [az időjárás]. Különböző dolgokat próbáltunk ki az autóval, tesztelésre használtuk [a szabadedzést]. Mindent lehetne mostanra optimalizálni, de ennek semmi értelme [nem lenne], a hétvége hátralévő része a lényeg. Eredményes nap volt, még ha nehéz is. Kipróbáltunk néhány dolgot, hogy többet tudjunk meg az autóról.”