Verstappennek elege van, hogy folyamatosan politikáról kell beszélnie

Forma-1, Max Verstappen, Francia Nagydíj 2022, péntek
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen looks on in the pits during the first free practice session ahead of the French Formula One Grand Prix at Le Castellet circuit, southern France, on July 22, 2022. (Photo by Sylvain THOMAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen úgy érzi, mintha egy éve csak politikáról beszélne F1-es pilótaként, amibe belefáradt. A címvédő kijelentette, akkor sem neki kell lépéseket tenni, ha az ő szurkolói viselkednek botrányosan.

Bár az Osztrák Nagydíjon szokás szerint remek volt a hangulat, a hétvége során több esemény is sötét árnyékot vetett erre. A legnagyobb botrányt talán bizonyos szurkolók rasszista, homofób és egyéb kirekesztő megjegyzései kavarták, ami ellen rengetegen felszólaltak a pilóták, illetve az egyéb szereplők közül.

Verstappennek elege van a politikai jellegű témákból Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Természetesen ezekről az emberekről egyenként nincs pontos információ, hogy kinek szurkolnak, de tekintve, hogy a lelátókon túlnyomórészt holland, illetve helyi drukkerek foglaltak helyet, valószínűsíthető, hogy többségében Max Verstappen rajongóiról van szó. A verseny után a holland pilóta el is mondta, hogy elítélendőnek tartja ezt a viselkedést, de azt már nem tartja szükségesnek, hogy a közösségi médiában is megnyilvánuljon erről.

válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a Francia Nagydíj hétvégéje előtt. – Ezt megtettem a sajtótájékoztatón, mert ennek sokkal nagyobb hatása van, mint bármi másnak. Ha tényleg mindenről beszélnem kellene, ami a világban [történik], akkor folyamatosan jelen lennék a közösségi médiában, szóval [ennek] megvan a helye és az ideje.”

Verstappen mostanában akaratlanul is több ilyen ügynek vált a közvetett érintettjévé. Nemrég barátnőjének édesapja, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet azon korábbi megszólalása kapott nagyobb nyilvánosságot, amiben rasszista jelzővel illette Lewis Hamiltont. A címvédő akkor is elmondta, hogy nem tartja helyesnek a szóhasználatot, de mostanra belefáradt, hogy folyamatosan ilyesmiről kell beszélnie.

Úgy érzem, már egy éve csak politikai dolgokról beszélek, miközben végső soron én egy Forma-1-es versenyző vagyok – jelentette ki. –

Persze ha megkérdeznek valamiről, akkor elmondom, mit gondolok a helyzetről, de nem kellene egy politikai mozgalom részesének lennem.”

Tekintve, hogy a botrányos viselkedést minden bizonnyal többségében Verstappen szurkolói tanúsították, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem kellene-e tennie valamit ez ellen, még akkor is, ha erről nyilvánvalóan egyáltalán nem ő tehet. A 24 éves versenyző szerint azonban ez nem az ő, illetve a többi pilóta feladata, hanem az F1-é.

Verstappen szerint akkor sem neki kell lépnie, ha az ő szurkolóinak egy része viselkedik helytelenül Forrás: AFP/Joe Klamar

„Végső soron a sportág pilótája vagyok – magyarázta. – Lehet, hogy [ezek] az emberek az én szurkolóim, de a sportág rajongói is, és néhányan helytelenül viselkednek. A sportágnak kell lépéseket tennie, nem a [szóban forgó] versenyzőnek.”