Vágólapra másolva!
Hatalmas baleset történt a japán Super Formula bajnokság fudzsi fordulójában. Sacha Fenestraz autója kettétört, miután egy F1-et is megjárt versenyző miatt a falnak csapódott, de a francia pilóta sérülés nélkül megúszta a történteket.

Bár ezen a hétvégén nem rendeztek Forma-1-es futamot, az autósport természetesen nem állt meg. Többek között a japán Super Formula bajnokság mezőnye sem pihent, és Fudzsiban megtartották a szezon hatodik futamát, amely egy óriási, de szerencsés kimenetelű balesetről maradt emlékezetes.

Óriási baleset történt a japán Super Formula bajnokságban

A Super Formulát manapság már nem igazán lehet az F1 egyik utánpótlás-szériájának nevezni, ugyanis hosszú évek óta senki nem került be onnan a csúcskategóriába. Régen azonban számos későbbi Forma-1-es versenyző fordult meg ott, és technikai szempontból még most is jónak számít a színvonal.

A 21 tagú mezőnyt szinte csak japán versenyzők alkotják, viszont a baleset elszenvedője pont az egyik külföldi versenyző, Sacha Fenestraz volt.

(Rajta kívül egyébként a szintén francia Giuliano Alesi, az egyszeres F1-es futamgyőztes Jean fia a másik nem japán pilóta). A 32. születésnapját a hónap végén ünneplő versenyző a tabella harmadik helyéről várta a versenyt, ám csak a hetedik helyről indult.

Az első körökben megtartotta ezt a pozíciót, mögötte viszont a háromszoros bajnok, a 2019-es Japán Nagydíj első szabadedzésén az egyik Toro Rossót vezető Jamamoto Naoki remekül kezdte a futamot, és a tizenhetedik helyről indulva a harmadik körre közvetlenül Fenestraz mögé ért.

A 34 éves versenyző francia riválisa mellett is el akart menni, ám ennek hatalmas baleset lett a vége.

Jamamoto előbb balról akart támadni, de az első pillanatokban nem volt meg a kellő sebességkülönbség, aztán Fenestraz bezárta előtte a kaput. Ekkor vélhetően át akart vágni jobbra, de a manőver során hozzáért a Kondō Racing autójához, kibillentve ezzel az egyensúlyából. Ennek következtében a francia pilóta elindult balra, majd nagy sebességgel a falnak vágódott. Az ütközés akkora volt, hogy Mick Schumacher monacói bukásához hasonlóan az autó hátsó része egyszerűen leszakadt.

Fenestraznak nem esett baja, és a kórházból üzent

Fenestraz saját lábán szállt ki az autóból, és bár kórházba szállították, később ő maga erősítette meg, hogy minden rendben van vele. Ami Jamamotót illeti, a híradások nem említik meg, hogy szankcionálták volna a megmozdulását, és végül a kilencedik pozícióban ért célba.