Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel a Francia Nagydíj hétvégéje előtt pályára vitte a száz éve debütáló Aston Martin TT1-es versenyautót. A négyszeres világbajnok kijelentette, tárgyal csapatával a jövő évi folytatásról, és állítása szerint egyértelmű az erre irányuló szándék.

Sebastian Vettelről köztudott, hogy rajong a Forma-1, illetve az autósport történelméért. A német pilóta nemrég azt a Williamst vezethette a Brit Nagydíj előtt, amelyikkel Nigel Mansell megszerezte pályafutása egyetlen világbajnoki címét 1992-ben. Alig telt el néhány hét, és a 35 éves versenyző már egy másik legendás autó volánja mögött ült az egykor szintén az F1-ben versenyző, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Johnny Herbert társaságában.

Vettel ezúttal százéves Aston Martint vezetett

Vettel ezúttal jóval tovább „ment vissza az időben”, ráadásul most megmaradt az Aston Martinnál: a Le Castellet-i hétvége előtti csütörtökön a brit márkának azt a kocsiját vitte pályára,

amelyik a száz évvel ezelőtti Francia Nagydíjon mutatkozott be.

Az Aston Martin TT1-es kódjelű autót az egyik társalapító, Lionel Martin építette, és a „Zöldborsó” becenévvel illették. A strasbourgi versenyen az egyébként két évvel később, versenybalesetben elhunyt Louis Zborowski vezette, de a 20. körben motorhiba miatt fel kellett adnia a küzdelmet. Hasonló sorsra jutott a másik, TT2-es elnevezésű versenygép volánja mögött ülő Clive Gallop is, azzal a különbséggel, hogy neki 11-gyel több kör adatott meg.

Vettelék tárgyalnak a folytatásról

Mivel Vettelnek az idei év végén lejár a szerződése az Aston Martinnál, és az eddigi jelek alapján egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is ott lesz a mezőnyben, időről időre szóba kerül a jövője. Most is ez történt, és az 53-szoros futamgyőztes szavai alapján szurkolói reménykedhetnek abban, hogy nem az idei évben vonul vissza.

Ezen a hétvégén és a következőn is versenyzem – nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Azt mondtam, hogy egy bizonyos ponton elkezdünk tárgyalni, és most zajlik a párbeszéd a csapattal.

Úgy gondolom, hogy egyértelmű a folytatásra irányuló szándék, és hamarosan meglátjuk, hol tartunk.”

Vettellel kapcsolatban az a pletyka is felröppent, hogy esetleg a McLarenhez igazol, amennyiben a wokingiak a továbbiakban nem tartanak igényt Daniel Ricciardo szolgálataira. Az érintett azonban nem tulajdonít nagy jelentőséget a szóbeszédnek. „Szerintem Lando [Norris] rendelkezik szerződéssel – jelentette ki. – Ismerek ott néhány embert, de úgy vélem, ez csak pletyka.”

Vettel tárgyal a folytatásról az Aston Martinnal Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Vettelt a következő idénynél sokkal közelebbi jövőről, vagyis a mostani hétvégéről is kérdezték. Az Aston Martin borzalmas sorozatot produkál, hiszen az előző három időmérőn még a Q2-ig sem jutottak el. A négyszeres világbajnok bízik benne, hogy ezúttal sikerül előrelépniük.

Már nagyon várom – szögezte le. – Silverstone-ba vittünk egy fejlesztést, amelyet még nem ismertünk ki teljesen, és talán ez a hétvége segít majd abban, hogy több választ kapjunk. Remélem, hogy egy kicsit versenyképesebbek lehetünk, hogy visszakerüljünk a középmezőnybe, és ezáltal a versenybe, ami jó lenne. A pálya olyan, amilyen, nem a világ legizgalmasabb aszfaltcsíkja, mégis elég nagy kihívást jelent, és technikai szempontból is sokat követel.”