Vettel súlyos pénzbüntetést is kapott a szörnyű hétvégéjén

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2022, szombat, Sebastian Vettel
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel drives into the gravel during the sprint qualifying at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 9, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Johann GRODER / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 25 ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte Sebastian Vettelt, amiért a német pilóta engedély nélkül távozott az időmérő edzést követő versenyzői értekezletről.

A pénteknél csak a szombat alakult rosszabbul Sebastian Vettel számára az Osztrák Nagydíjon. Azok után, hogy a kvalifikáción senkit nem tudott megelőzni – Vettel pályafutása során először esett ki sorozatban a harmadik időmérő edzésén is a Q1-ben –, a szombati sprintfutamon hiába lépett előre néhány helyet, a táv feléhez érkezve összeért Alexander Albonnal, miközben próbálta megelőzni őt. A német a kavicságyba pördült ki, és ugyan tudta folytatni a versenyt, végül a hajrában az Aston Martin sérülései miatt a csapat a bokszba rendelte.

nyilatkozta Vettel. – Ez az esélyünkbe került, hogy tisztességes rajtpozíciót szerezzünk. Kijutottam a kavicságyból, de az autó megsérült, ez pedig azt jelenti, hogy a versenyen majdnem onnan indulok, ahonnan a sprinten. Sajnálom, mert jól haladtunk előre a táv elején, és úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a lágyakon indulni. Még egy hosszú verseny előttünk áll, és mindent megteszünk, hogy holnap feljebb lépjünk a sorrendben."

Ezután jött a hír a futamon a 18. helyről induló négyszeres világbajnok számára, hogy az FIA 25 ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítéli a péntek esti magatartása miatt.

„Sebastian Vettel engedély nélkül távozott a július 8-án, pénteken 19:30-kor tartott versenyzői értekezletről, majd frusztrációjának adott hangot a megbeszélés miatt. A pilóták nem távozhatnak akkor, amikor csak akarnak, ez a részvételi kötelezettség megszegését jelenti.

– áll az FIA közleményében. – Ezután Vettelnek megbeszélése volt a versenyigazgatóval, aki arról tájékoztatta a stewardokat, hogy Vettel őszintén elnézést kért, utána pedig építő jellegű beszélgetést folytattak a megbeszélésen elhangzottakról. A versenybírók úgy döntenek, hogy történt olyan szabálysértés, ami nem maradhat büntetés nélkül, de a versenyigazgató jelentése alapján enyhítő tényezők is vannak. Ezért a stewardok az FIA 20.1. cikkének megsértése miatt 25 000 eurós pénzbüntetést szabnak ki, amelyet felfüggesztettek a 2022-es idény hátralévő részére."