Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elképesztő, amit Verstappen művelt a Magyar Nagydíjon

auto Horizontal
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen competes during of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 31, 2022. (Photo by Jure MAKOVEC / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden idők legdrámaibb Magyar Nagydíját nyerte meg a holland Max Verstappen. A világbajnoki címvédő a tizedik helyről rajtolt Mogyoródon, de így is győzni tudott. A Ferrari csapat szerelői borzalmas munkát végeztek, az elhibázott gumicserék miatt az olasz csapat egyik versenyzője sem tudott a dobogóra állni. A második helyen Lewis Hamilton, a harmadikon George Russell végzett.

Rengeteg izgalmas kérdés előzte meg a Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamát a Hungaroringen.

  • 1. Megússzuk-e eső nélkül a futamot?
  • 2. Mit tud kezdeni George Russell az ölébe hullott első rajtkockás helyével?
  • 3. Max Verstappen a 10. helyről indulva meddig tudja előreverekedni magát?
  • 4. A két Ferrari közül lesz-e olyan, amely nem éri meg a verseny végét?

Ezek voltak tehát a legfontosabb kérdések, amelyekre a több mint 100 ezer helyszínen szurkoló néző választ várt. Mert a mögöttünk lévő két nap sem volt izgalommentes, de ami a versenyt illeti, az minden eddigit felülmúlhatott.

Emlékezhetünk a 2021-es magyarországi futamra, amely esőkáoszt hozott, s amelyen egy olyan versenyző (Esteban Ocon) nyert, akitől ezt senki sem várta. Az időjárás sem állította egyszerű helyzet elé a pilótákat.

Egyrészt óriási volt a szél. Másrészt az aszfalt hőmérséklete mintegy 30 Celsius fokkal volt kevesebb, mint pénteken, vagy egy hete a Francia Nagydíjon. Ehhez már tényleg csak az eső hiányzott, de legfeljebb azoknak, akik hallatlan izgalmakra vágytak.

A pilóták ettől biztosan eltekintettek volna. 10 perccel a rajt előtt csepegni kezdett az eső, a szél nem csitult, azaz tényleg nehéz körülmények között indult a Magyar Nagydíj. A hatalmas szélben a nagy leszorítóerővel száguldó autók egy-egy kanyarban könnyen kicsúszhatnak, korábban a nagyon érzékeny kocsik nehezen küzdöttek meg ezzel. Carlos Sainz például a Spanyol Nagydíjon úgy csúszott ki, hogy a szél meglökte az autóját.

Elrajtol a Forma-1-es Magyar Nagydíj mezőnye a mogyoródi Hungaroringen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Két perccel a kezdés előtt azt jelentették a csapatrádiókon, hogy óriási esőfelhő közeledik a pálya fölé. Mivel a szél továbbra is erős volt, ez a felhő hamar megérkezhetett. A levegő 18, az aszfalt 26 fokos volt akkor, amikor megindult a felvezető kör.

Csepegő esőben állt neki a mezőny a rajtnak.

Russell - nehezen is - de megőrizte az első helyét. Az első négy helyen nem volt változás, Hamilton viszont feljött az ötödik helyre. Kisebb izgalmat okozott, hogy Stroll és Albon ütközött, és bár egyikük sem esett vissza (sőt, utóbbi előrelépett), a törmelékek miatt virtuális biztonsági autót rendeltek el.

A virtuális biztonsági autó kimenetele után a vezető Russell 2,5 másodperces előnnyel száguldott az élen. A tizedik helyről induló, s az összetettben vezető Max Verstappen folyamatosan jött fel, s az 5. körben már a 7. helyen állt. A holland elképesztően nyomta, hamarosan a 6. helyen autózott, s közvetlenül előtte Hamilton állt.

Elrajtol a Forma-1-es Magyar Nagydíj mezőnye a mogyoródi Hungaroringen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagy csata dúlt a hétszeres világbajnok és a tavalyi győztes között. Ugyanakkor a 14-15. kör tájékán az élen haladó Russell autója érezhetően lassulni kezdett. A mögötte autózó két Ferrari Russell nyakára mászott, miközben a másik Mercedes, Hamilton is lassulni kezdett. A kerékcserék közben megkezdődtek, s Russell szinte azonnal kiment, miközben a két Ferrari csak később tette meg ezt.

Mind Russell, mind Sainz esetében borzalmasan lassan dolgoztak a szerelők, így a nagy kavarodásban Leclerc vette át a vezetést a 19. körben.

A monacói és az ekkor második helyen autózó Hamilton még nem volt kint a boxban.

Hamilton kerékcseréje a 20. körben 2.8 másodpercig tartott. Az ekkor vezető Leclerc még mindig nem cserélt gumit, viszont az előnye az első helyen 19 másodperc volt. Leclerc mögött ennyi volt a hátránya Russellnek.

A 22. körben Leclerc is kiment végül a boxba és ez elég volt Russellnek ahhoz, hogy ismét átvegye a vezetést. A kerékcsere-káosz tehát befejeződött, s minden visszaállt az eredeti állapotba. A kérdés most már csak az volt, hogy egy kiállással oldják-e meg a versenyt a pilóták.

Teljes káosz jellemezte a kerékcseréket Mogyoródon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 28. körben Leclerc iszonyatos nyomás alá helyezte Russellt. A Mercedes pilótája először agresszíven védekezte ki a támadást. Az első négy versenyző - Russel és Leclerc mögött Sainz és Verstappen - is 3 másodpercen beül autózott, azaz egy négyes társaság gyilkolta egymást. Csakhogy ezen a pályán nagyon nehéz volt előzni. A 31. körben pedig megtörtént az előzés, azaz Russel nem tudta tartani a monacóit. Leclerc megint a belső íven volt a 2-es kanyarban, és ezúttal ismét egymás mellett voltak, de Russell a külső ívről jól gyorsított ki, s így került az élre.

A 33. körben rádión figyelmeztették a pilótákat, hogy az eső hamarosan megérkezhet a pálya fölé.

Ez persze további káoszt okozhatott. Ekkor Leclerc, Russel, Sainz, Verstappen, Hamiton volt a sorrend. A 36. körben Cunoda a sikán után megperdült. Bár tovább tudott menni, óriási hibájának köszönhetően visszaesett az utolsó helyre.

A Mercedes brit pilótája, George Russell (balra) és a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc csatája a Forma-1-es Magyar Nagydíjon Forrás: AFP/Ferenc Isza

Leclerc nagyon magabiztos, 5 másodperces előnnyel autózott az élen, de a pálya továbbra is nagyon csúszós volt. A boxban azon imádkoztak, hogy a verseny esőmentesen érjen véget, miközben a szerelők a második kiállásra készültek. Elsőként Verstappen érkezett meg a második kerékcserére a 39. körben. Mind a két Ferrarist kihívták. Elsőként Leclerc aki kemény gumikat kapott, ez pedig borzasztóan rossz húzás volt, mert nem volt tapadása, így Verstappen simán megelőzte őt. A holland világbajnok már a harmadik helyen autózott.

Aztán őrületes kavarodásban a 42. körben Sainz vezetett, Hamilton volt a második és Leclerc a harmadik.

Az élen autózó Sainz és a második Hamilton még nem volt kint kerékcserén, nekik tehát még ki kellett (volna) jönniük. A 46. körig ezt nem tették meg. A második Hamilton egyre jobban tapadt az első Sainzra és azt jelentette a boxnak, hogy a gumijai rendben vannak. A 47. körben Sainz jött ki az élről kereket cserélni, de megint bénáztak a Ferrari szerelői, így Hamilton vette át a vezetést. Elvileg neki is ki kellett volna jönnie még egy kerékcserére, de folyamatosan azt jelentette, hogy erre még nincs szükség. Viszont nagyon sok volt még hátra - 20 kör. Hamilton 5 másodperces előnnyel ment az élen.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíjon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Őrületes csata dúlt, s megtippelhetetlen volt, ki nyeri a versenyt. A kemény keverékes gumikkal menő autók nem tudtak megfelelő tapadást elérni. Az 52. körben Hamilton kijött a boxba és nagyon lassan végzett. Mire visszajött, már csak az ötödik volt és a versenyen a 10. helyről rajtoló Verstappen vezetett, aki már túl volt a második kiálláson.

Verstappen, Russel, Leclerc volt a sorrend, Leclrec kemény gumijai semmire sem voltak jók, megcsúszott és ezért előzhette meg őt Russel.

A monacói nem is bírta tovább, Leclerc-nek harmadszor is ki kellett jönnie gumicserére. A versenyen vezető Verstappent Russel üldözte, de azt már világosan lehetett látni, hogy a holland csak akkor veszítheti el ezt a nagydíjat, ha kiesik, vagy ha valami hatalmasat hibázik.

Max Verstappen átvette a vezetést és nyert a Magyar Nagydíjon Forrás: AFP/Jure Makovec

A második helyért azonban még ádáz csata dúlt. Russell tartotta ezt a helyet, de Sainz és Hamilton is támadta őt. Az eső még mindig elkerülte a pályát, de bármikor megérkezhetett volna. Hamilton elképesztően küzdött, a 63. körben megelőzte Sainzot és már Russellt támadta. A hétszeres világbajnok brit nagyon gyors volt. Russellen 24 kör óta közepes keverékes gumik voltak, miközben Hamilton frissebb gumikkal szágudott.

A két Ferrari leszorult a dobogóról, azért ez is döbbenetes tény volt.

A 65. körben Hamilton megelőzte Russellt, így már a második helyen autózott. Mivel Verstappen előnye 11 másodperc volt, arra semmi esély nem mutatkozott, hogy Hamilton megnyerje a Magyar Nagydíjat. Az utolsó körben elkezdett esni az eső, de ez már nem változtatott semmin. A versenyt a tizedik helyről induló Max Verstappen nyerte meg, a második helyen Lewis Hamilton, a harmadikon George Russell végzett.

A Magyar Nagydíj végeredménye

Aktuális futam

2024.06.21. - 13:30Spanish Grand Prix - 1st Practice
2024.06.21. - 17:00Spanish Grand Prix - 2nd Practice
2024.06.22. - 12:30Spanish Grand Prix - Last Practice
2024.06.22. - 16:00Spanish Grand Prix - Qualification
2024.06.23. - 15:00Spanish Grand Prix - Race

Versenynaptár (2024)

2024.06.28. - 06.30.Austrian Grand Prix
2024.07.05. - 07.07.British Grand Prix
2024.07.19. - 07.21.Hungarian Grand Prix
2024.07.26. - 07.28.Belgian Grand Prix
2024.08.23. - 08.25.Dutch Grand Prix
2024.08.30. - 09.01.Italian Grand Prix
2024.09.13. - 09.15.Azerbaijan Grand Prix
2024.09.20. - 09.22.Singapore Grand Prix
2024.10.18. - 10.20.United States Grand Prix
2024.10.25. - 10.27.Mexican Grand Prix
2024.11.01. - 11.03.Brazilian Grand Prix
2024.11.21. - 11.24.Las Vegas Grand Prix
2024.11.29. - 12.01.Qatar Grand Prix
2024.12.06. - 12.08.Abu Dhabi Grand Prix

Mindent egy helyen az Eb-ről