Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel visszavonulása a Forma-1-től, Nicholas Latifi első helyezése a harmadik szabadedzésen, George Russell élete első pole pozíciója, nézőszám rekord. Csak, hogy néhányat emeljünk ki a hétvége eddigi legfontosabb történéseiből. A Magyar Nagydíj 15.00-kor rajtol a Hungaroringen. Helyszíni beszámoló.

A Magyar Nagydíj előtt azt jósolták a szakértők, hogy a Red Bull Racing nem fogja tudni a gyors és technikás kanyarokból álló pályán felvenni a versenyt a Ferrarival. Az előrejelzések majdnem teljesen be is igazolódtak, az olaszok domináltak eddig a hétvégén. Ellenben alaposan keresztülhúzta a számításaikat, hogy George Russell - egy fejlesztésnek köszönhetően - meg tudta szerezni az időmérő edzésen az első rajtkockát.

George Russel indul az első rajtkockából a Magyar Nagydíjon Forrás: AFP/Christophe Simon

A Red Bullnál számítottak erre, így a csapat azon dolgozik - ahogy Max Verstappen is mondta az egyik sajtótájékoztatón -, hogy a legtöbb pontot gyűjtsék be. A Ferrarinál viszont az egész istálló nagyon feszült. Óriási a nyomás rajtuk, hogy teljesítsenek, ez érződik Charles Leclercen és Carlos Sanzon is, akik mindketten le voltak törve a szombati időmérő edzés után.

A helyszínen lévő újságíró kollégák izgatottak Russell első pole-ja miatt, mindig felborzolja a kedélyeket, ha egy fiatal tehetség felül tud kerekedni a tapasztaltabb társain.

Izgatottan találgatja mindenki a Paddockban, hogy milyen eredményt hozhat a futam, meg tudja-e őrizni Russell a megszerzett helyezését.

Russellt arról kérdeztük, hogy voltak-e kétségei azzal kapcsolatban, hogy meg tudja szerezni az első rajtkockát itt a Hungaroringen, amire a következőt válaszolta:

A helyszínre idén is rengeteg holland néző látogatott ki, az összesített nézőszám szombaton már meghaladta a 300 ezret. A rendezők rendkívül boldogok, széles mosollyal az arcukon konstatálják: úgy tűnik, hogy idén rekordot döntenek a nézőszám tekintetében. A szurkolókat a szombati felhőszakadás sem tántorította el attól, hogy a lelátókon maradjanak. A jó hangulatról pedig Nigel Stately DJ is gondoskodik, aki hullámoztatja a közönséget, és pörgős zenékkel fokozza az amúgy is kiváló hangulatot.

Közönség a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén a mogyoródi Hungaroringen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az ételek és italok áráról sokk cikk született, de a magyar nézők többsége úgy fogalmazott, hogy "egy évben egyszer van Magyar Nagydíj, ki lehet bírni." A külföldről érkezők pénztárcájának pedig teljesen megszokottak az árak, sőt, vannak akik olcsónak is találják. A szurkolók mindent megtesznek azért, hogy akár csak egy pillanatra is láthassák kedvencüket.

A Hungaroring főbejárata előtt, ahol a versenyzők is érkeznek hatalmas tömeg van csütörtök óta.

A rendőrség kordonokkal igyekszik szabadon tartani az úttestet, hogy ne bénuljon meg a közlekedés. A lelkes nézők táblákon üzennek a pilótáknak, annak reményében hogy hátha megállnak egy-két aláírást kiosztani.

A hétvége legnagyobb történése Sebastian Vettel bejelentése volt, aki, miután létrehozta a saját Instagram fiókját,

a legelső posztjában bejelentette a visszavonulását.

A Paddockban mindenkit sokkolt a hír, a legtöbben nem számítottak rá, vagy nem most. Ezután az összes TV-s kolléga es fotós igyekezett legalább egy képkocka erejéig elkapni a négyszeres világbajnokot, aki az Aston Martin istálló motorhome-részében bújt el a kíváncsi tekintetek elől.

Sebastian Vettel visszavonulása mindenkit sokkolt Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A csapat azonnal közzétette, hogy ők próbálták maradásra bírni a németet, vele terveztek a következő szezonra is. A Mike Krack által vezetett istálló tagjain szemmel látható a szomorúság Vettel távozása miatt. Ő az egyik - ha nem az egyetlen - olyan pilóta, akit mindenki kedvel a Paddockban, és az emberekhez való kedvessége igazán egy szerethető karakterré teszi. Néhány versenyzőt ezért mélyebben is megérintett Vettel távozása.

Az egyik legfurcsább tapasztalat a Paddockban mindenképpen az, hogy Lewis Hamiltonra 3 testőr vigyáz,

és a Mercedes csapattagjai kivételével mindenki másnak legalább 3-5 méteres körben távolságot kell tartania a brittől. Ahogy az egyik testőre magyarázta:

A hétszeres világbajnokot egyébként sem lehet látni a Paddockban egyáltalán.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája érkezik a Forma-1-es Magyar Nagydíj pályabejárására a mogyoródi Hungaroringen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Akkor hagyja el a motorhome-ot, amikor át kell mennie a garázsba, és autóba kell ülnie. Ilyenkor kb 20 métert tesz meg a testőrök gondos előkészülete után.

A verseny napján érezhetőbben sokkal zsúfoltabb már a Paddock, érkeznek a fontosabb vendégek, az istállóknál is ezen a napon a legnagyobb a rohanás, ki-be szaladgálnak a csapattagok a garázsból és a motorhome-ból.

Beszélgettünk néhány emberrel a Ferraritól, a Red Bulltól és az Alfa Romeótól is, akik mind-mind azt mondták, hogy nagyon kimerültek, és alig várják, hogy lemenjen ez a hétvége, és elkezdődjön a nyári szünet a Forma-1-ben.

A személyzet láthatóan fáradt, megviseli őket a futamok mennyisége, és sűrűsége.

A Magyar Nagydíjat 15.00-tól az Origo élőben közvetíti.