Kiborultak a pilóták: Elfogadhatatlan a Belga Nagydíj kikerülése a naptárból

Forma-1, Belga Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, George Russell, Williams, Safety Car
SPA, BELGIUM - AUGUST 29: The FIA Safety Car leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda on the formation lap during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 29, 2021 in Spa, Belgium. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mivel Spa-Francorchamps jövője igen bizonytalan lábakon áll, a Forma-1-es versenyzők attól tartanak, hogy a legendás pálya 2023-ra elveszítheti a helyét a naptárban, annak érdekében, hogy új helyszínekre látogathasson a mezőny.

Mivel az F1 jövő évi menetrendje várhatóan a következő hetekben megerősítésre kerül, egyre több hír kering arról, hogy a szurkolók egyik kedvence, Spa-Francorchamps kiesik majd a helyszínek sorából.
Jövőre rendeznek először futamot Las Vegasban, valamint visszatér a Kínai és a Katari Nagydíj is. További pletykák szerint pedig egy Dél-afrikai Nagydíj is lesz, de ezzel kapcsolatban még nincsenek hivatalos információk. A tárgyalások elkezdődtek, de szerződéskötésre még nem került sor.
A 2022-es szezon 22 futamból áll, és mivel

a jelenlegi Concorde-megállapodás 24 futamra korlátozza a versenyek számát, így a belga pálya egyike azoknak, amelyeket a kiesés veszélye fenyeget. Spa különösen a veszélyzónában van, mivel a szerződésük idén lejár.

A pilóták aggódnak Spa elvesztése miatt
Sebastian Vettel és Sergio Pérez már korábban kifejezte csalódottságát a Belga Nagydíj lehetséges eltűnése miatt. A félig belga származású Lando Norris pedig azt tette szóvá ennek kapcsán, hogy az F1 túlságosan előtérbe helyezi az üzleti érdekeket, amikor ilyen döntésekre kerül a sor.

"Természetesen nekem személy szerint sok közöm van Spa-hoz, szeretem a pályát. Sok éven át jártam Belgiumba, és rengeteg időt töltöttem ott a családommal" - mondta Norris.

Gasly: Nem a biztonság az oka a Spa elvesztésének
Spa-Francorchamps biztonsági aggályok tárgyát képezte az elmúlt szezonokban. A gyors Eau Rouge - Radillion szakaszon több baleset is történt, köztük

a Forma-2-es pilóta, Anthoine Hubert 2019-ben bekövetkezett végzetes balesete.

A helyszínen számos fejlesztést hajtottak végre, beleértve a Radillion és más kanyarok bővített bukóterét, az új lelátót és a továbbfejlesztett létesítményeket.

Pierre Gasly minden évben virágot visz Anthoine Hubert balesetének a helyszínére, akivel szoros barátságot ápolt Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Pierre Gasly több személyes kötődésű helyszín elvesztésének is a veszélyében áll: A Francia Nagydíj és a Monacói versenynek is lejár a szerződése. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan két „hazai" futamot is elveszíthet. A belga futamot pedig korábban úgy jellemezte, hogy ez a verseny van földrajzilag a legközelebb a szülővárosához. Így összesen akár három olyan helyszínnek is búcsút kell inteni, amelyek a legközelebb állnak a pilótához.
Az AlphaTauri pilótája szintén az anyagi okokat tette felelőssé Spa jövője kapcsán:

- mondta Gasly.
Forrás