A Ferrari főnöke szerint a Schumacher-korszakbelinél is jobb teljesítményt nyújtott a csapata

Forma-1, Magyar Nagydíj 2022, vasárnap, Mattia Binotto
Ferrari team principal Mattia Binotto before the Formula 1 Hungarian Grand Prix at Hungaroring in Budapest, Hungary on July 31, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto csapatfőnök szerint a Ferrari motorjának 2022-es fejlődése a legnagyobb, amit az elmúlt huszonöt esztendőben elért az olasz istálló.

Azok után, hogy 2020-ban negyven éve nem látott mélységekkel szembesült a Ferrari, tavaly újra felcsillant a reménysugár a Scuderia szurkolói számára, idén pedig egyértelműen az élcsapatok közé lépett elő.

Összesen négy győzelemnél jár a csapat, a konstruktőrök között pedig ugyan nagyrészt a megbízhatósági és stratégiai problémák miatt közel százpontos lemaradásban van a Red Bull-lal szemben, egyértelmű a fejlődés az utóbbi szezonokhoz képest.

Ebben kulcsfontosságú szerepe van a motor javulásának, amelynél nagyobb mértékűt az 1995 óta a Ferrarinál dolgozó Mattia Binotto csapatfőnök az elmúlt negyed évszázadban egyszer sem látott.

Mattia Binotto még sosem tapasztalt akkora fejlődést a Ferrari motorrészlegén, mint idén Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Tisztában voltunk, hol állunk az erőforrással kapcsolatban, a szabályok következetesek voltak.

nyilatkozta Binotto.

A Ferrari mostani előrelépésében az is közrejátszott, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt befagyasztották a motorfejlesztést és csökkentették a költségvetést.

Az erőforrás-problémák azonban idén kétszer is elérték az aktuálisan élen haladó Charles Leclerc-t, valamint Carlos Sainznak is fel kellett már adnia futamot dobogós helyről.

Binottót meg is kérdezték, hogy a megbízhatósági gondok következményei-e annak, hogy a fejlesztést két évvel későbbre tolták a tervezettnél.

„Nem tudom, hogy ez túl nagy mértékű halasztás volt-e, hiszen a teljesítmény növelése soha nem elég jelentős. Mi azonban mindig a teljesítményt fogjuk előnyben részesíteni a megbízhatósággal szemben. (...) Fel akartunk zárkózni az élmezőnyre, így mindent egy lapra, a teljesítmény növelésére raktunk fel arra gondolva, hogy a megbízhatóság később mindig javítható – folytatta a Ferrari csapatfőnöke. –