Senna vagy Schumacher? - nehéz döntések elé állították a pilótákat

Forma-1, teszt, Bahrein, 1. nap, 2022-es mezőny
Drivers pose on the starting grid during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 újabb érdekes videót tett közzé, amelyben az F1-es versenyzőknek választaniuk kell két dolog közül. Többek között az a kérdés is felmerült, hogy a csúcsformában lévő Ayrton Senna vagy Michael Schumacher ellen versenyeznének, de a nagy részük nem közvetlenül az F1-hez kapcsolódik.

A Forma-1 YouTube-csatornáján rendszeresen megjelennek olyan videók, amelyekben az összes pilótának válaszolnia kell bizonyos kérdésekre. Nemrég véget ért az idei kvízsorozat, a Grill the Grid, nem sokkal korábban pedig arról kellett beszélniük, hogy milyen érzés az időmérőn szerepelni. Most teljesen más jellegű feladatot kaptak: a mezőny tagjainak összesen 19-szer kellett választaniuk két lehetőség közül.

A teljes videó a bejegyzés alján található linkre kattintva tekinthető meg

Ezeknek a kisebb része kapcsolódott közvetlenül a hivatásukhoz. Ezek között voltak egyszerűbb kérdések, mint hogy az alul- vagy a túlkormányzott autót szeretik jobban, túl szűk vagy túl nagy cipőben versenyeznének szívesebben, vagy éppen az utcai vagy az épített pályákat kedvelik jobban.

A többség számára már nehezebb választás volt, amikor arról kellett dönteniük, hogy inkább száraz gumikon autóznának esős körülmények között, vagy fordítva.

Ennél is nehezebb feladat volt, hogy egy hazai pályán aratott vagy három monacói győzelmet választanának. Itt érdekes volt hallgatni az érveléseket: George Russell például pusztán matematikai alapon döntött utóbbi mellett, de honfitársa, Lando Norris az élmény miatt előbbit választotta, ahogyan a versenyzők többsége is.

A legizgalmasabbnak ígérkező kérdés az volt, hogy a csúcsformában lévő Ayrton Senna vagy Michael Schumacher ellen versenyeznének inkább. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel választásán aligha lepődik meg bárki (előbbi a brazil, utóbbi a német legendát mondta), viszont sajnos többen is kikerülték a válaszadást, beleértve a címvédő világbajnokot, Max Verstappent is.

A nem sportszakmai kérdések közül a legelgondolkodtatóbb talán az volt, amikor a versenyzőket arról faggatták, hogy ha muszáj lenne, akkor soha többé nem ennének a kedvenc ételükből, vagy egy éven keresztül mindennap azt fogyasztanák. Erre Cunoda Juki reagált a legérdekesebben: a japán pilóta előbbi mellett döntött azzal a kitétellel, hogy

élete legvégén azért szeretné még egyszer, utoljára lakmározni belőle.

Emellett olyan kérdések merültek fel, mint hogy a jövőben inkább túl meleg vagy túl hideg legyen, nayári vagy téli olimpián nyernének szívesebben aranyérmet, vagy hogy közlekedési dugóban vagy parkolóhelyet keresve vesztegelnének. A Sennáról és Schumacherről szóló kérdéshez hasonlóan ebben a kategóriában is volt egy olyan, amit sokan kikerültek: nem meglepő módon jó néhány versenyző akad, aki kígyót és óriáspókot sem tartana szívesen a kezében.

A pilótáknak többek között Ayrton Senna és Michael Schumacher közül is választaniuk kellett Forrás: AFP

Ha egyetlen pilótát kellene kiemelni eből a videóból, akkor az alighanem Fernando Alonso lenne. A kétszeres F1-es világbajnok háromszor is szembement a többséggel. A spanyol pilóta jobban szereti a kardiózást, mint a súlyzós edzéseket, alulkormányzott autót választana, és inkább villával enne egész életében, mint kanállal. Utóbbinál felmerült a kérdés, hogy mi lenne a helyzet a levesekkel, de azonnal rávágta, hogy „meg lehet inni”. A másik kettővel ellentétben itt egyébként nem volt teljesen egyedül, mert Russell is hasonlóan válaszolt.