Vágólapra másolva!
Hivatalos bejelentés érkezett arról, hogy az Audi belép a Forma-1-be 2026-ban. Azt még nem erősítették meg, melyik csapattal szövetkeznek, de valószínűleg a Sauber lesz az.

Hónapok óta hallani, hogy a 2026-os motorszabályok bevezetésével a VW-csoport legalább egy, de inkább két márkája belép a Forma-1-be motorgyártóként, és péntek délelőtt az Audi érkezését hivatalosan is megerősítették.

Egyelőre titok, melyik csapattal szövetkeznek, de minden bizonnyal a Sauber lesz a partnerük, amelyben részesedést is vásárolnak. Ennek kapcsán az év végére ígértek tájékoztatást. A négykarikás márka eddig még semmilyen formában sem vett részt a világbajnoki sorozatban.

Az Audi beszáll a Forma-1-be Forrás: shutterstock.com

– mondta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Ez egy fontos pillanat a sportágunk számára, hiszen kiemeli azt a hatalmas erőt, amellyel globális platformként rendelkezünk, és amely folyamatosan növekszik. Az is nagy elismerés, hogy 2026-ban a fenntartható üzemanyaggal működő hibrid motorokra való átállásunk egy jövőbeli megoldás az autóipar számára. Mindannyian alig várjuk, hogy láthassuk az Audi logóját a rajtrácson, és hamarosan további részleteket is hallhatunk tőlük a terveikről."

„A motorsport az Audi DNS-ének szerves része – mondta az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke, Markus Duesmann. – A Forma-1 a márkánk számára egy globális színtér és egyben egy nagy kihívást jelentő fejlesztési laboratórium is. A nagy teljesítmény és a verseny kombinációja mindig az innováció és a technológiatranszfer motorja az iparágunkban. A Forma-1 átalakulóban van az új szabályoknak köszönhetően, és itt az ideje, hogy bekapcsolódjunk, elvégre a Forma-1 és az Audi is világos fenntarthatósági célokat követ."

Az Alfa Romeo lehet az Audi partnere Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Hasan Bratic

Az új motorszabályokról itt olvashatják cikkünket.

Legutóbb a Honda lépett be a Forma-1-be erőforrás-gyártóként 2015-ben, és több évig szenvedtek, mire felzárkóztak a riválisokhoz.

A Porsche várhatóan a Red Bull-lal fog szövetkezni és 50%-os is részesedést is szerezhet az istállóban, ennek bejelentése egyelőre csúszik.