Vágólapra másolva!
Az újabb betlizés után nem fogták vissza magukat a legendás olasz istálló csalódott szurkolói, a nyerő helyzetből a Magyar Nagydíjon is mindössze egy negyedik és egy hatodik helyet szerző pilóták helyett azonban a taktikát megint elrontó csapattagok, stratégák ellen fordult a többség.

Charles Leclerc és Carlos Sainz egyaránt könnyedén dobogóra állhatott volna a Hungaroringen, ráadásul a Ferrari kettős győzelme is sokáig reálisnak tűnt, ám végül egyik pilóta sem fért a legjobb három közé. A monacóinak a szabadedzések, a Pirelli, az Alpine és a Haas által nyújtott

tapasztalatok alapján egyértelműen nem megfelelő kemény keverékű abroncsot rakták fel féltáv után, majd az egyre hátrébb csúszó Leclerc-t még egyszer kihozták kerékcserére, elvéve tőle a felzárkózás és az esetleges dobogó lehetőségét is.

Sainz második bokszkiállásával pedig rengeteget vártak – ráadásul mindkét kerékcseréjét elrontották a spanyolnak –, így a hajrában könnyedén ment el mellette a három végső dobogós, a negyedik helyet hagyva a pilótájuknak.

Az év során nem először tapasztalt stratégiai hibák a Ferrari szurkolóinál is kiverték a biztosítékot, a legtöbben a teljes szakmai stábot, de elsősorban Mattia Binotto csapatfőnököt távolítanák el mihamarabb az istállótól. A csapat közösségi oldalán közzétett posztokhoz reménytelenséget és csalódottságot kifejező hozzászólások érkeztek. Egyesek szerint

hiszen „a legjobb pilóta megléte nem elég a sikerhez"; mások szerint a csapat „inkább hagyja abba a magyarázkodást és dolgozzon normálisan". Akadtak, akik finoman próbálták leírni véleményüket a kialakult helyzetről, amit követően az egyéni pontversenyben 80, míg a konstruktőri vb-rangsorban 97 pontosra nőtt a Ferrari hátránya.

„Fontoljátok meg a teljes stratégiai csapat lecserélését – írja egyikük. –

„Azt hiszem, sokan közületek rossz csapatnál dolgoznak. Nem hiszem el, hogy ebben a szezonban egy csapat el tud követni annyi hibát, mint amennyit a Ferrari. A két Mercedest látni a dobogón a Ferrari számára az egész szezon legnagyobb kudarca" – olvasható egy másik szurkoló véleménye.

Akadtak, akik frusztráltabb hangulatban ültek a billentyűzet elé, és keményebb hangnemben kritizálták a látottakat és a csapattagokat.

Olyan is akadt, aki „inkompetens barom" néven titulálta a csapatfőnököt és a stratégákat.

„Te jó ég, mennyire alkalmatlanok és kezdők vagytok, minden vasárnap igazán sz*r" – írta egy hozzászóló, majd Binotto azonnali távozását követelő hashtagekkel zárta a csalódott bejegyzését.

Egy másik szurkoló még petíciót is indítana azért, hogy mihamarabb elküldjék a csapatfőnököt:

A Ferrari nyilvánvalóan nem a hozzászólók hatására fog dönteni a stáb jövőjéről, de a nyári szünet alatt kétségtelenül kell tennie valamit a vezetőségnek. Hiszen az, hogy az év során tapasztalt pilóta- és autóteljesítmény alapján a velük körülbelül egy szinten álló Red Bullnak ekkora az előnye velük szemben, egyértelműen azt mutatja, hogy a tizenöt éve sikerre éhező Ferrarinál jelenleg nem győztes alkatok dolgoznak.