A világ legjobb női autóversenyzője szerint a nők nem állnak készen az F1-re

Forma-1, Jamie Chadwick, Williams Racing, Brit Nagydíj 2019
Jamie Chadwick (GBR) Williams Racing Development Driver on the grid. British Grand Prix, Sunday 14th July 2019. Silverstone, England.
Vágólapra másolva!
Jamie Chadwick úgy véli, a nők fizikailag nem biztos, hogy el tudnák érni a szükséges szintet ahhoz, hogy csatlakozzanak a Forma-1 mezőnyéhez. A brit kiválóság ugyanakkor megjegyezte, a jelenlegi járművek kialakítása sem segíti a nemét abban, hogy harminc év után ismét pilótát adhasson az F1-nek.

A huszonnégy esztendős pilóta a W Series mindkét eddigi szezonjában könnyedén nyerni tudott, az idei kiírásban pedig még nagyobb a fölénye: a hat futamon szerzett öt győzelmével gyakorlatilag a harmadik címét is bebiztosította a brit.

A 2019 óta a Williams fejlesztőversenyzőjeként is teljesítő Chadwick sokak szerint jelenleg a legnagyobb eséllyel pályázik arra, hogy összességében a hatodik, ám 1992 óta az első női Forma-1-es pilóta legyen.

Azonban ő maga nem biztos abban, hogy a neme készen áll arra, hogy a királykategóriának adjon versenyzőt.

Jamie Chadwick a női formaautózás koronázatlan királynőjévé vált az utóbbi években Forrás: Sam Bloxham/W Series

„Azt a célt tűztem ki magamnak, hogy egyszer a Forma-1-ben versenyezzek, de nem tudom, ez mennyire lehetséges. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön, végig kell járni a betétsorozatokat – a Forma-2-t és a Forma-3-at [ami eddig egyedül Tatiana Calderónnak sikerült] –, ami fizikailag roppantul megterhelő.

nyilatkozta Chadwick.

A brit pilóta szerint a gokartos korszakban mutatott kiváló teljesítmény sem jelenti azt, hogy valaki az autóversenyzésben is eredményes lesz, ugyanis az autók mai felépítéséhez egy nőnek különösen nehéz alkalmazkodnia.

„Szeretjük azt hinni, hogy a nőknek is sikerülhet [eljutni a Forma-1-ig], és én is szívesen lennék kísérleti nyúl, mindent meg is teszek azért, hogy feltárjam a lehetőségeimet. Az elmúlt időszakban [azonban] nem volt olyan nő, akinek mindez sikerült volna – mondta Chadwick. – Próbálom megérteni, hogy ennek a fizikai háttérhez van-e köze. Ha igen, és a sportág szeretne női versenyzőket, akkor kompromisszumot kell kötni."

Chadwick ötletei között szerepel egyebek mellett a kormányok vékonyabbá tétele a kisebb kezű nők miatt, illetve a pilótafülkék szélesebbé alakítása a nagyobb csípőjű nők számára.