Hamilton elárulta, nem akar Rosberg és más világbajnokok útjára lépni

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2022, csütörtök, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Mercedes arrives the circuit ahead of the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 7, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton kijelentette, hogy visszavonulása után nem akar azon egykori pilóták közé tartozni, akik negatív kritikával illetik az F1-es mezőny aktuális tagjait. A hétszeres világbajnok ehelyett már most igyekszik mindenféle területen képezni magát.

Lewis Hamiltonnak alighanem legfeljebb már csak pár év van hátra a Forma-1-es karrierjéből, aztán neki is el kell döntenie, hogy mihez kezd visszavonulása után. A brit pilóta elmondása alapján könnyen lehet, hogy jó néhány világbajnokkal ellentétben belőle nem válik televíziós szakértő, azt pedig pláne ki lehet zárni, hogy egy napon ő legyen az F1 ún. „megmondóembere”.

Rosberg idén jó néhányszor kritizálta Hamiltont, amit a hétszeres világbajnok nem akar megtanni másokkal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gerald Matzka

Ahogyan közelebb kerül a pillanat, Hamiltont egyre többször kérdezik a visszavonulása utáni időszakról. Ezúttal is ez történt, és bár a 37 éves versenyző leszögezte, hogy pályafutása befejezése után sem fog teljesen eltávolodni a sportágtól, egyúttal azt is kijelentette, hogy ő nem lesz a „negatív” expilóták egyike.

Ez a sportág mindig is meg fog érinteni, mindig is figyelni fogom

nyilatkozta egy egykori csapattársával, Heikki Kovalainennel készített közös interjúban a ViaPlay-en. –Mindig is olyasvalaki akarok lenni, aki pozitívan áll az itt versenyzőkhöz, legyenek jók vagy rosszak. Az ember tudja, hogy mennyire nehéz elindulni, milyen szép napok jöhetnek, illetve mások mennyire negatívak lehetnek vele szemben. Soha nem akarok olyan [egykori] pilóta lenni, aki ilyet tesz, mert ezt mi is megtapasztaltuk.”

Hogy Hamilton kire vagy kikre gondolt, egyáltalán gondolt-e konkrét személyre, azt nyilvánvalóan nem lehet biztosan tudni, mindenesetre tény, hogy az egykori versenyzők közül egy másik excsapattársától, Nico Rosbergtől kapta az egyik legtöbb kritikát idén. A 2016-os idény végső győztese mellett az elmúlt bő negyedszázad világbajnokai közül Damon Hill és Jenson Button is a Sky Sports szakértőjeként dolgozik, de Mika Häkkinen és Jacques Villeneuve is rendszeresen hallatja a hangját, utóbbi ráadásul meglehetősen kemény kritikákat szokott megfogalmazni a mezőny tagjaival kapcsolatban. Hamilton azonban ehelyett arra törekszik, hogy más területeken is fejlessze magát.

Megpróbálom kihasználni azt az időt, amikor nem az F1-gyel foglalkozom – fogalmazott. – Rengeteg Zoom-hívásban veszek részt különböző területek képviselőivel, csak hogy képezzem magam, rengeteg kérdést teszek fel. A legutóbbi egy olyan szakemberrel volt, aki egy napelemes céget alapított a Szilícium-völgyben. Pusztán azért, hogy lássam, hogyan csinálta, mik a céljai, és hogy felismerjem, hogy rengeteg csodálatos ember van, akiknek nagyszerű szándékai vannak, és tényleg próbálnak segíteni az emberek életén, illetve a bolygó megmentésében.”

Hamilton valóban számos ágazatba kóstolt már bele.

Vannak érdekeltségei a divat- és a zeneiparban, létrehozott egy vegán burgerezőt, valamint az Extreme E-ben, vagyis az elektromos terepjárók közötti bajnokságban is van saját csapata. Emellett jó néhány jótékonysági szervezettel rendelkezik, nemrég pedig az NFL-ben szereplő Denver Broncos társtulajdonosa lett. Visszavonulása után viszont próbálja majd egy szűkebb területre irányítani a fókuszt.

Hamilton jó néhány területen kipróbálta magát Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Sok különböző projekten dolgozom – hangsúlyozta. – Van egy igazán nagy csapatom, amelyet az elmúlt öt évben építettem fel, és amely velem dolgozik, hogy segítsen megvalósítani azokat az ötleteket, amik iránt szenvedélyesen rajongok. Úgy vélem, sokan mondják magukról, hogy ők vállalkozók. Szerintem én tényleg az vagyok, mert rengeteg üzleti érdekeltségem van. Azt hiszem, később képes leszek egyre vagy néhányra koncentrálni ezek közül.”