Vágólapra másolva!
Pénteken bíróságon tárgyalták a Brit Nagydíj első körében történt tüntetés ügyét, amelynek összesen hat vádlottja van. Közülük ketten előzetes letartóztatásba kerültek.

Elkezdődött a Brit Nagydíj alatt rendezett demonstráció ügyének tárgyalássorozata, melynek első felvonását pénteken délelőtt tartották a Northamptoni Korona- és Megyei Bíróságon. A vádlottak padján összesen hatan ültek.

Tüntetők rohantak be a pályára a Brit Nagydíj első körében

Mint ismert, a silverstone-i futam első körében a Wellington-egyenesben néhány tüntető berohant a pályára. Később kiderült, hogy az akció résztvevői a Just Stop Oil nevű, az olajhasználat leállítását követelő aktivistacsoport tagjai. Bár a pilóták akkor már lelassítottak, hiszen

Csou Kuan-jü hatalmas balesete miatt félbeszakították a futamot, a demonstráció így sem volt veszélytelen.

A northamptonshire-i rendőrség még a verseny előtt figyelmeztette az akkor még csak potenciális tüntetőket, hogy saját maguk és mások testi épségét se veszélyeztessék az akcióval. Mindezek ellenére a rendezőknek nem sikerült megakadályozniuk, hogy a tiltakozók pályára rohanjanak, ami akár tragédiával is járhatott volna.

Szerencsére végül senkinek nem esett komoly baja, de a pilóták és az F1-es közösség nagy része elítélte a tiltakozás ezen formáját. Igaz, a legtöbben azt is hozzátették, hogy

magával az akciót kiváltó üggyel egyébként teljes mértékben azonosulni tudnak.

Az esetet követően a rendőrség hat embert tartóztatott le, akik ellen most közveszély okozására irányuló összeesküvés miatt emeltek vádat. Az elkövetők csoportját egy 46, egy 29 és két 21 éves férfi, valamint egy 40 és egy 23 éves nő alkotja.

Szerencsére nem történt tragédia Forrás: Pirelli

A mostani tárgyaláson egyiküknek sem kellett vallomást tennie. A 29 és az egyik 21 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték, a többiek óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. A következő tárgyalást október 3-án tartják.