Kubica kesereg az F1 ridegsége miatt

Forma-1, Robert Kubica
KUBICA Robert (pol), Reserve Driver of Alfa Romeo F1 Team ORLEN, portraitduring the Formula 1 Aramco Magyar Nagydij 2022, Hungarian Grand Prix 2022, 12th round of the 2022 FIA Formula One World Championship from July 28 to 31, 2022 on the Hungaroring, in Mogyorod, Hungary - Photo Antonin Vincent / DPPI
Vágólapra másolva!
Bámulatos, ahogy Robert Kubica visszatért a Forma-1 mezőnyébe nyolc évvel a kis híján végzetes balesete után, de a Williamsnél nem alkotott maradandót. Az Alfa Romeónál tesztpilótaként alkalmazott lengyel részletesen beszélt az érzéseiről és a bánatáról.

Meseszerű volt, ahogy a 2000-es évek végén a jövő bajnokának tartott, de súlyos ralibalesetet szenvedő Robert Kubica sok év kihagyás és elképzelhetetlenül sok erőfeszítés után visszatért a Forma-1 mezőnyébe, de a Williamsnél töltött egyetlen idényére ez a jelző már nem helytálló. Az újonc George Russell jelentősen felülmúlta házon belül, jóllehet, egy fordulatos, esős futamon a lengyel nevéhez fűződött az istálló legjobb eredménye.

„A 2011-es balesetem után nem mindig hittem benne, hogy visszatérhetek Forma-1-be, ezért a versenyzői karrierem legnagyobb eredménye az, hogy a Williamsszel sikerült ezt elérnem – nyilatkozta Kubica a Racingnews365.com-nak. – Kár, hogy az autó nem volt jó abban az évben, így a szurkolók alig emlékeznek a visszatérésemre."

Robert Kubica 2019-ben a Williams volánjánál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ez fontos pillanat volt a pályafutásomban, a csúcspontja annak a hosszú útnak, amit azért tettem, hogy visszatérjek egy F1-es autóba, illetve egyáltalán az életbe. Sajnos nagyon kevesen emlékeznek erre, de így működik a Forma-1."

„Azt mondom, a visszatérésem a legnagyobb siker a versenyzői pályafutásomban, noha a legtöbb rajongó valószínűleg nem ért egyet ezzel, és azt mondja, elképesztően rossz voltam 2019-ben."

Kubica kiemelkedőnek tartja az utolsó, versenyzőként az F1-ben töltött évét Forrás: Antonin Vincent / DPPI/©Jesus Robledo/Antonin Vincent / Dppi

A Williams akkoriban messze a mezőny végén kullogott, és Kubica úgy véli, más esetben, egy erősebb autóval még most is a mezőny tagja lenne. Jelenleg az Alfa Romeónál tesztpilótaként alkalmazzák, illetve két alkalommal versenyezhetett is, amikor Kimi Räikkönen elkapta a koronavírust.

Az erősen bekorlátozott tesztlehetőségeket nehezítő tényezőnek tartja, ugyanakkor elmondása szerint jobban értékeli az életet az átélt szenvedés után.

– mondta. – Ugyanakkor rájöttem, hogy egy szörnyű baleset után sokan nem csinálhatják azt, amit én."

„Mindent az elejéről kellett újra megtanulnom. Lépésről lépésre haladtam, és korábban kapott Forma-1-es ajánlatokat is visszautasítottam mert a testem akkor még nem állt készen a kihívásra, és [átvitt értelemben] valószínűleg újra kinyíltak volna a sebek, ha akkor elfogadom az ajánlatot."

Az idei Magyar Nagydíj egyik edzésén is autóba ülhetett Forrás: Joao Filipe / DPPI/©Jesus Robledo/Joao Filipe / Dppi

A 37 éves, 99 nagydíjon rajthoz állt pilóta nem tagadta, azért jobban örülne, ha minden versenyhétvégén megküzdhetne a többiekkel.

– ismerte el. – Főleg azért, mert időnként ugyanolyan gyors vagyok, mint ők, vagy még gyorsabb is náluk. Tényleg szívesen versenyeznék még egy szezont a Forma-1-ben, de reálisan értékelve, nem fogok már, hiába mutattam meg, hogy a legrosszabb helyzetből is képes vagyok visszatérni."

„Ahogy sok más élsportoló, én sem kapom meg a megérdemelt elismerést. Most már én is másképp látom az élsportolókat. Számomra egy bringaverseny utolsó helyezettje is kib*szott nagyszerű sportoló, akit nagyon tisztelek. Senki sem látja kívülről, min megy keresztül, de ugyanazon az úton megy végig, mint a győztes."