Räikkönen visszatérése balesettel ért véget

Kimi Raikkönen, NASCAR
WATKINS GLEN, NEW YORK - AUGUST 21: Cole Custer, driver of the #41 HaasTooling.com Ford, and Kimi Raikkonen, driver of the #91 Recogni Chevrolet, race during the NASCAR Cup Series Go Bowling at The Glen at Watkins Glen International on August 21, 2022 in Watkins Glen, New York. Sean Gardner/Getty Images/AFP (Photo by Sean Gardner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Raikkönen kiesése nem tükrözi a valóságot, hogy mennyire lenyűgöző volt Räikkönen hétvégéje, és milyen érdekessé válhat a Trackhouse Racing csapat ambiciózus Project 91-es törekvése, hogy minél több nemzetközi versenyző próbálja ki a NASCAR-t.

Az istálló májusban indította el tervét, hogy „globális bajnokokat" vonjon be a kupa mezőnyébe. A csapat társtulajdonosa, Justin Marks pedig azzal érvelt, hogy a NASCAR 2022-es kupaautója a korábbinál könnyebben elérhetővé tette az átállást a többi versenysorozatról.

Räikkönen az előző héten akklimatizációs tesztet kapott a Trackhouse Chevrolet-jében a Virginia International Raceway-en, és szimulátorban tanulta meg Watkins Glen pályát. Ezt követően csak egy edzése volt szombaton, amely egyenesen a kvalifikációba került.

Tekintettel arra, hogy 0,952 másodpercen belül volt a selejtezőcsoportjában - ami a 27. helyet jelenti a 39 autóból álló rajtrácson - lenyűgöző teljesítmény a 2007-es világbajnoktól.

„Nyilvánvalóan több kört szerettem volna megtenni. Úgy éreztem, rengeteg lehetőség van még az autóban. De összességében szórakoztató élmény volt" - mondta Räikkönen.

A vasárnap délutáni versenyrajtot előbb villámcsapás, majd egy heves zápor után a pályán álló víz mennyisége 2 órával késleltette. Bár a NASCAR most esőben versenyez a közúti pályákon, az aquaplaning szintje és a rossz látási viszonyok túlságosan problémásnak tűntek ahhoz, hogy a kezdeti körök után beinduljon a verseny.

Csapattársa, Ross Chastain a kialakult torlódás miatt összegabalyodott Austin Dillonnal, majd megpördült, ezzel Loris Hezemans-t is bevonva az incidensbe, aki egyenesen a falba lökte az érkező Räikkönent.

Loris Hezemans egy másik F1-es veterán, Daniil Kvyat csapattársa a Team Hezeborgban.

Tekintettel arra, hogy Räikkönen mennyire versenyképes volt ilyen kevés felkészüléssel, ez nem lehet a történet vége. Watkins Glen a Trackhouse „nemzetközi" autójának ez volt az egyetlen tervezett kiruccanása 2022-ben, de a csapat társtulajdonosa, Justin Marks azt szeretné, ha 2023-ban minden országúti pályán és néhány más nagy horderejű kupaversenyen is szerepelne a csapat.

Räikkönen azt válaszolta, hogy „majd meglátjuk, nem tudom", amikor megkérdezték tőle, hogy visszatérhet-e még.

„Jó móka volt.Mindig magabiztosabbnak éreztem magam, és volt néhány jó csatám. Kár érte, hogy korán fel kellett adnom a versenyt. Az autó sebessége kiváló volt, de ez néha közbe szólnak a körülmények" - mondta.

A NASCAR-kupa rajtrácsára álló Räikkönen és Trackhouse erőfeszítései nemcsak friss nemzetközi figyelmet hoztak a NASCAR-ra, hanem bebizonyították azt is, hogy az új, 2022-es autók valóban lehetőséget adnak a „globális bajnokoknak", hogy versenyképesek legyenek és jól érezzék magukat, ha ki akarják próbálni a NASCAR-t.
Forrás