Vágólapra másolva!
A Forma-1 az első szabadedzés, valamint a futam előtt is megemlékezik a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet brit királynőről az Olasz Nagydíj hétvégéjén. A sportág szereplői közül rengetegen nyilvánították ki részvétüket.

Csütörtökön este érkezett a hír, hogy a több mint 70 éve uralkodó brit királynő, II. Erzsébet 96 éves korában életét vesztette. A közösségi médiát elárasztották a megemlékező bejegyzések, és ez a Forma-1 világára különösen igaz volt, hiszen a sportág történelmileg és napjainkban is jelentős mértékben brit háttérre támaszkodik.

Az F1 is megemlékezik II. Erzsébetről Forrás: AFP

Azóta az is kiderült, hogy a Forma-1 az Olasz Nagydíj első szabadedzésének kezdete előtt tíz perccel a bokszutcában egyperces gyászszünettel emlékezik meg az elhunyt uralkodóról.

A tervek szerint a verseny előtt is lesz egy hasonló esemény, de ezzel kapcsolatban a részletek még nem tisztázottak.

A Forma-1 jelenlegi mezőnyében hárman versenyeznek brit színekben. Közülük George Russell emlékezett meg a leghosszabban az 1952 óta trónon lévő II. Erzsébetről egy közösségi médiás bejegyzés formájában.

„Szomorúan hallom II. Erzsébet halálhírét – kezdte. – Az országunk iránti odaadása és kegyes vezetése rengeteg generáció számára jelentett inspirációt az Egyesült Királyságban és szerte a világon. Családommal együtt őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak és mindazoknak, akik hét évtizeden át csodálták az országunkért tett szolgálatait.”

Honfitársa, Lando Norris csapata, a McLaren bejegyzését osztotta meg, a thai mellett brit állampolgársággal is rendelkező Alexander Albon pedig pár szóban kiemelte, hogy micsoda példakép volt a királynő. Lewis Hamilton a halálhír óta nem nyilvánult meg, de nem sokkal korábban kifejtette, hogy mennyire aggódik az uralkodóért.

A brit pilóták közül Russell emlékezett meg a leghosszabban az uralkodóról Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

II. Erzsébet formálisan az Ausztráliát és Kanadát is tagjai között tudó Brit Nemzetközösség királynője is volt. Daniel Ricciardo és Nicholas Latifi csapatuk bejegyzését osztották meg, Lance Stroll pedig az édesapja, Lawrence szavait idéző Aston Martin posztját terjesztette. Rajtuk kívül még jó néhány versenyző megnyilvánult a történtekkel kapcsolatban.

A Forma-1 jelenlegi csapataiból hétnek az Egyesült Királyságban található a központja. Azonban nemcsak ők, hanem a másik három istálló, köztük a Ferrari is kifejezte részvétét. A McLaren a profilképét is megváltoztatta II. Erzsébet tiszteletére, és közzétett egy képet, amelyen II. Erzsébet megnyitja a jelenleg is működő McLaren Technology Centre-t.

Természetesen a Forma-1 is megemlékezett róla, később pedig Stefano Domenicalinak, a sportág elnök-vezérigazgatójának a szavait is idézték.

„A Forma-1 gyászolja Őfelsége, II. Erzsébet halálát – fogalmazott. – Több mint hét évtizeden át méltósággal és odaadással szentelte életét a közszolgálatnak, és oly sokakat inspirált világszerte. A Forma-1 mély részvétét fejezi ki a királyi családnak, valamint az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népének.”

A sorból a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke sem maradt ki. Mohammed bin Szulajm ráadásul amellett, hogy együttérzését fejezte ki, azt is hangsúlyozta, hogy az uralkodó és családja mennyit tett a motorsportért.

jelentette ki. – A királynő kétségtelenül a valaha élt egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő államfő volt, és az FIA teljes közösségével együtt részvétemet nyilvánítom ki a királyi család, valamint az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség minden polgára felé. A motorsport és különösen a Forma-1 szíve az Egyesült Királyságban van, a királyi család pedig az évek során nagy támogatást nyújtott a sportágnak. Ezért köszönetet mondunk nekik, és a világszerte ezen a hétvégén zajló eseményeket kétségtelenül Őfelsége tiszteletére rendezik meg.”

Hamilton is megemlékezett

Cikkünk írásakor Lewis Hamilton még nem szólalt meg a halálhírrel kapcsolatban. A hétszeres világbajnok csütörtök délután még aggodalmát fejezte ki a királynő állapotát illetően, most pedig az Instagramon búcsúzott el tőle.

„Hogyan talál az ember szavakat Őfelsége, a királynő elveszésének leírására? – tette fel a költői kérdést. – Ő tényleg egy kimagasló vezető volt, jelenlétével inspirációt és megnyugvást jelentetett a legtöbbünk, ha nem mindannyiunk életében. A tegnapi szomorú hír után elgondolkodtam az elképesztő életén. Oly sokak számára a remény szimbóluma volt, és méltósággal, odaadással és kedvességgel szolgálta a hazáját. Valóban olyan volt, mint senki más, és hálás vagyok, hogy az ő idejében élhettem. Hagyatéka hosszan tartó lesz, halála pedig mindenkit megérintett.”

Hamilton bejegyzése

„Az a hihetetlen megtiszteltetés ért, hogy időt tölthettem vele, és ezt soha nem fogom elfelejteni. Beszélgettünk a kutyák iránti szeretetünkről, ő pedig elképesztősen nagylelkű volt, hogy időt [szánt rám]. Tudom, hogy az egész nemzet és sokan mások szerte a világon gyászolják őt. Gondolataim és imáim körülötte, valamint a családja és mindazok körül forognak, akik közel álltak hozzá, és elvesztették a szerettüket. Nyugodjon békében!”