Vágólapra másolva!
A Ferrari bejelentette, hogy Robert Svarcman az USA Nagydíj első szabadedzésén fog először lehetőséget kapni F1-es futamhétvégén. Egy amerikai pilóta szintén Austinban fog bemutatkozni.

A csapatok számára az idei évtől kezdve kötelezővé tették, hogy szezononként legalább két szabadedzésre egy olyan versenyzőt ültessenek az egyik autóba, aki legfeljebb két F1-es futammal rendelkezik. A Ferrari eddig egyszer sem tett ennek eleget, de azt már korábban bejelentették, hogy Robert Svarcmannak, a csapat teszt- és szimulátorpilótájának adnak lehetőséget.

Svarcman Austiinban debütálhat F1-es hétvégén Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Most pedig azt is nyilvánosságra hozták, hogy az orosz-izraeli pilóta hol vehet részt először F1-es versenyhétvégén. Laurent Mekies, a maranellóiak sportigazgatója korábban elmondta, hogy olyan helyszínben gondolkoznak, ahol az állandó versenyzőknek viszonylag kevés felkészülési idő is elegendő, ezért a választás az USA Nagydíjnak otthont adó Circuit of the Americas versenypályára esett. Az még nem derült ki, hogy Charles Leclerc vagy Carlos Sainz helyét veszi át, de az biztos, hogy

egyszer-egyszer mindkét versenyzőnek át kell adnia az autóját.

Svarcmant pár éve még az egyik legnagyobb tehetségnek tartották, és 2017-ben csatlakozhatott a Ferrari versenyzői akadémiájához. 2019-ben megnyerte a Forma-3-as bajnokságot, és bár a Forma-2-ben sem teljesített rosszul, az összetettbeli negyedik, illetve a második hely valamelyest elmaradt a várakozásoktól. Ebben az idényben sehol nem versenyez, hanem a Ferrari tesztpilótai szerepét látja el.

Svarcman egyébként nem először fog F1-es autót vezetni, sőt, aktuális versenygép volánja mögött is ült már. Tavaly ugyanis a Ferrari és a Haas 2021-es kocsiját is hajthatta a fiatal pilóták számára rendezett teszten Abu-Dzabiban.

Bár a 23. születésnapját pénteken ünneplő pilóta pályafutása eddigi részét orosz színekben teljesítette, mivel Tel-Avivban született, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. A háború és az orosz sportolókat érintő nehézségek miatt a Forma-1-ben ez utóbbit fogja használni. Ennek következtében Chanoch és Roy Nissany után ő lesz az ország harmadik versenyzője, aki szerephez jut F1-es hétvégén.

Nem Svarcman lesz az egyetlen újonc az USA Nagydíj első szabadedzésén,

mivel a Williams már korában bejelentette, hogy azon a tréningen Logan Sargeant veszi át Nicholas Latifi helyét. A jelenleg a Forma-2-es bajnokság harmadik helyén álló versenyző tavaly októberben csatlakozott a grove-iak akadémiájához, és a hírek szerint eséllyel pályázik arra, hogy jövőre ő legyen a kanadai versenyző utódja. Sargeant lesz az első amerikai pilóta a 2015-ben öt versenyen induló Alexander Rossi óta, aki egy nagydíjhétvégén volán mögé ülhet.

Sargeant hosszú ideje az első amerikai versenyző lesz, aki szerepet kap F1-es hétvégén Forrás: Richard Pardon

Elképzelhető, hogy Colton Herta személyében egy honfitársa is lehetőséghez juthat Austinban, ám ez még nem dőlt el. Az IndyCarban versenyző pilótát a hírek szerint az Alpha Tauri szeretné megszerezni, és az Alpine színeiben fog tesztelni a Hungaroringen.