Majdnem bejelentették, mégis megbukott a Porsche F1-es csatlakozása

Forma-1, Porsche, embléma, logó
28 May 2019, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: The Porsche logo can be seen in front of an automobile manufacturer's building. During a raid this morning, the public prosecutor's office, tax investigators and the state criminal investigation office searched various locations of the VW subsidiary Porsche and financial authorities. Photo: Christoph Schmidt/dpa
Vágólapra másolva!
A Porsche hivatalos közleményben jelentette be, hogy mégsem csatlakozik a Forma-1-hez 2026-ban a Red Bull oldalán. A gyártó azonban hozzátette, hogy az F1-es szerepvállalás lehetőségét nem vetették el teljesen.

Hivatalossá vált, amire az elmúlt hetek hírei alapján lehetett számítani: az eredeti tervekkel ellentétben mégsem fog megvalósulni a Red Bull és a Porsche házassága 2026-tól. Mindezt utóbbi jelentette be egy rövid közleményben.

Egyelőre mégsem csatlakozik a Porsche az F1-hez Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Schmidt

Már hónapok, sőt, évek óta terítéken volt a Volkswagen F1-es csatlakozása. Elsősorban a Porsche és az Audi került szóba a 2026-os évre vonatkozóan, amikor a motorszabályok jelentősen meg fognak változni. Sokáig úgy tűnt, hogy előbbi érkezése vehető biztosra, de az események aztán 180 fokos fordulatot vettek.

A stuttgarti gyártó a Red Bull oldalán szeretett volna szerepet vállalni a sportágban.

A kiszivárgott információk alapján mindezt olyan módon, hogy előbb a Red Bull Technologyban, majd a versenycsapatban is 50 százalékos részesedést szereztek volna. A hírek szerint Spielbergben szerették volna bejelenteni az együttműködést, ám az új motorszabályokat még nem tisztázták le teljesen az Osztrák Nagydíj hétvégéjére.

A közvélemény nyáron még biztosra vette a két fél házasságát. Mindezt teljes joggal tette, hiszen a helyi törvények miatt nyilvánosságra került egy dokumentum, amelyben a marokkói hatóságok engedélyezték az együttműködés létrejöttét, ráadásul nem sokkal később levédették a „F1nally” kifejeztést.

Az elmúlt hetekben viszont már egyre nagyobb kétségek övezték a Red Bull-Porsche létrejöttét.

Állítólag elsősorban az energiaitalos istálló vezetőségének nem volt ínyére, hogy az 50 százalékos tulajdonrésznek köszönhetően a Porschénak is lenne beleszólása az alakulat működtetésébe. A rövid közlemény szövege alapján viszont utóbbi ragaszkodott ehhez a konstrukcióhoz.

Kis híján bejelentették a Red Bull-Porschét, de mégsem jön létre Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Mindig is egyenrangú partnerség volt az alapfeltevés, ami nemcsak a motorokkal kapcsolatos együttműködést, hanem a csapat [irányítását] is magában foglalja – olvasható. – Ezt nem sikerült megvalósítani. Mindazonáltal a versenysorozat a véglegesített szabályokkal továbbra is vonzó környezet marad a Porsche számára, ezt továbbra is figyelni fogjuk.”