Vágólapra másolva!
A 2023-ban a McLaren színeiben versenyző Oscar Piastri elárult néhány részletet arról, ahogyan az Alpine kezelte a helyzetét. Az ausztrál pilóta bizarrnak és dühítőnek titulálta az eseményeket, ám az enstone-iak főnöke tagadta ezeknek egy részét, és kilátásba helyezte, hogy napokon belül felmenthetik őt a tesztpilótai kötelezettségei alól.

A szokásosnál eseménydúsabban alakult a nyári szünet a Forma-1-ben, ami nem kis részben Oscar Piastrinak, illetve a körülötte kialakult helyzetnek volt köszönhető. Mint ismert, két nappal a Magyar Nagydíj után az őt alkalmazó Alpine bejelentette, hogy jövőre a 21 éves versenyző érkezik a váratlanul távozó Fernando Alonso helyére, ám nem sokkal később a tavalyi F2-es bajnok a közösségi médiában kijelentette, hogy nem fog versenyezni az enstone-iaknál.

Piastri kitálalt az augusztus elején történt eseményekről Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

Az ausztrál pilóta ugyanis időközben a McLarennel kötött szerződést, és az FIA erre szakosodott testülete (CRB) a héten úgy döntött, hogy ez utóbbi az érvényes. Piastri most elárult néhány részletet az eseményekről. Többek között azt sérelmezi, hogy szerinte az Alpine viselkedésének köszönhetően nem tud normálisan elköszönni a csapattagoktól.

– nyilatkozta az F1 hivatalos honlapjának. – Eléggé dühítő volt, mivel a bejelentés nem volt igaz, és attól is megfosztott, hogy megfelelően elbúcsúzzak mindenkitől Enstone-ban. Kicsit több mint két és fél éve voltam a csapatnál, és az istálló többi tagját nagyon felzaklatta, hogy így értesültek a távozásomról. Még mindig nem volt lehetőségem elbúcsúzni, de ezzel szeretném kifejezni a hálámat az összes férfinak és nőnek Enstone-ban.”

Piastri arról is beszámolt, hogy milyen körülmények között tudta meg, hogy az Alpine bejelenti a jövő évi ülését. Az ausztrál pilótát szimulátorozás közben érte a hír, és állítása szerint meglehetősen kellemetlen szituációba keveredett.

„Ez egy bizarr és őszintén szólva felkavaró esemény volt – jelentette ki. – Nyilvánosan történt a csapat néhány tagja előtt, akik nem tudtak a helyzetről, én pedig nem akartam jelenetet rendezni előttük. Amikor négyszemközt voltunk, elmondtam Otmarnak, hogy mi az álláspontunk, és amit előtte többször is elmondtunk neki.

Piastri hamar reagált a nyilvánosságban, és Twitter-bejegyzésében határozottan leszögezte, hogy nem nem fog az Alpine-nál vezetni a 2023-as idényben. A 21 esztendős pilóta szerint szükség volt a cáfolatra, de csupán a helyzet tisztázása volt a cél, semmi több.

Piastrinak nem tetszett, hogy az Alpine Alonsóval számolt Forrás: AFP/Franck Fife

„Ez volt pályafutásom és valószínűleg az életem eddigi legnagyobb pillanata – fogalmazott. – A menedzsmentem és én úgy éreztük, hogy ezt helytelenül jelentették be, és korrigálnunk kell. Jogi következményekkel is járhatott volna, ha nem cáfoljuk a bejelentést. Nem állt szándékunkban célozgatni, és semmiképpen sem volt több a tényszerűségnél. Az utolsó sor elég erős volt, de a CRB határozatából kiderült, hogy pusztán tényről van szó.”

Piastri azt is kifejtette, mi vezetett odáig, hogy egyáltalán kialakulhatott ez a helyzet, vagyis miért döntött nevelőistállójának elhagyása mellett. Úgy véli, az Alpine-nál nagyon zavaros volt a szituáció, miközben a McLarennél tárt karokkal várták őt.

– magyarázta. – A CRB-határozat megerősítette, hogy [az Alpine-nal] nem volt szerződésem a 2023-as idényre. Szabadon választhattam meg a sorsomat, és úgy éreztem, hogy a McLaren egy nagyszerű lehetőség. Nagyon egyenesek és lelkesek voltak azzal kapcsolatban, hogy engem akarnak. Hogy teljesen őszinte legyek, az Alpine-nál nem volt egyértelmű a jövőm. Nyilvánosan kijelentették, hogy még legalább egy vagy két évig szeretnék folytatni Fernandóval, amit tiszteletben tartok. Azonban miután egy évet kiültem, nagyon reménykedtem egy Alpine-ülésben. Ám hiányzott a tisztánlátás, és Fernandóhoz hasonlóan kissé furcsa érzésem volt a tárgyalások során, ezért nem éreztem úgy, hogy [a maradás] lenne a helyes döntés számomra.”

Az ügyben természetesen Szafnauer is megszólalt, aki tagadta Piastri bizonyos vádjait. Többek között azzal sem ért egyet, hogy hűtlenek lettek volna versenyzőjükkel szemben, sőt, álláspontja szerint mindent megtettek, amit lehetett.

„Mindent teljesítettünk, amit mondtunk, még azon felül is – mondta az FIA sajtótájékoztatóján. – Többek között 3500 kilométert tettünk meg a tavalyi autóval, és a tartalékpilótánk lett, amikor a McLaren és a Mercedes megkérdezte, hogy megosztanánk-e őt tartalékként, mert nekik nem volt. Mi ezt engedtük neki. Fizettünk neki. Ez a mi hűségünk jele Oscarhoz. Az egyetlen dolog, amit a szerződésben kértünk Oscartól, hogy vagy az Alpine pilótája legyen, vagy 2023-ra és 2024-re máshova kerül.

A román származású amerikai szakember arra a pillanatra is másképpen emlékszik, amikor Piastri tudomást szerzett a csapat közleményéről. Szafnauer már korábban is elárulta, hogy az ausztrál pilóta mosolygott, amikor megtudta a hírt, most pedig azt is hozzátette, hogy ekkor rajtuk kívül csak egyvalaki volt velük.

Piastri többek között a tavalyi abu-dzabi teszten is vezethette az Alpine-t Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Megismétlem, amit már korábban is mondtam: Oscar a szimulátorban volt – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Amikor befejezte a foglalkozást, odamentem hozzá, beszámoltam neki a sajtóközleményről, és gratuláltam neki. Ő mosolygott és köszönetet mondott. Volt ott néhány ember? Elmondhatom, hogy nem, csak én és a szimulátortechnikus voltunk azok, akik történetesen egy helységben tartózkodtak. Ha láttak már szimulátort, az egy elég nagy terem, akkora, mint ez itt [a sajtótájékoztatónak helyet adó terem – a szerk.] Hárman voltunk ott.

Függetlenül attól, hogy melyikük mond igazat, felmerül a kérdés, hogy miért adták ki a közleményt, ha tudtak arról, hogy Piastri nem akar náluk versenyezni. Szafnauer erre azt felelte, hogy megítélésük szerint érvényes volt a Piastrival kötött szerződés. Az 58 éves szakember még a botrány kirobbanása után is azt hangoztatta, hogy a CRB szerinte nekik fog igazat adni, azóta viszont változott az álláspontja.

„Amikor belevágtam, nem ismertem a másik oldal összes érvét – vallotta be. – Amint azt mindenki tudja, négy napig tartott [a tárgyalás], és mindkét oldalon voltak jó érvek. Kifelé menet úgy gondoltam, hogy nagyjából ötven-ötven százalék, és mint kiderült, nem a mi javunkra döntöttek. Szóval én bármelyik megoldást elfogadtam volna.”

Piastri jelenleg is az Alpine teszt- és tartalékpilótája, ám innentől kezdve az Alpine-nak nem feltétlenül áll érdekében alkalmaznia, hiszen az extra információt jelenthet a rivális McLaren számára. Szafnauer elárulta, hogy a jövő hét elején dől el, hogy idő előtt felbontják-e versenyzőjük szerződését.

– foglalta össze a közeljövő eseményeit. – Akkor döntünk, és nem akarok itt gondolkodni rajta, mert jobban meg kell fontolni.”