Remek teljesítményével taktikai előnybe került a várakozásokat felülmúló Verstappen

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj 2022, szombat
ZANDVOORT, NETHERLANDS - SEPTEMBER 03: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of The Netherlands at Circuit Zandvoort on September 03, 2022 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke méltatta Max Verstappent, aki taktikai előnybe került a riválisaival szemben, miután megspórolt egy szett gumit. Sergio Pérez szerencsésnek tartja magát, hogy hibájának nem lettek ennél is súlyosabb következményei.

Max Verstappen hazai közönség előtt megszerezte a pole pozíciót a Holland Nagydíj időmérőjén, miután hatalmas csatában legyőzte Charles Leclerc-t. A Red Bull számára azonban nem lehetett teljes az öröm, ugyanis csapattársa, Sergio Pérez az utolsó kör végén hibázott, így a Ferrarik mellett Lewis Hamilton is megelőzte.

Verstappen a pole pozíció megszerzése mellett egy szett gumit is megspórolt Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

A pénteki nap után egyáltalán nem volt magától értetődő ez az eredmény, ugyanis a címvédőt technikai hiba sújtotta, ráadásul az autó is lassúnak bizonyult. Ebből azonban olyannyira fel tudott állni, hogy nem csak a rajtpozíciók terén került előnybe.

– nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Az időmérőn az nyűgözött le, hogy a Q2-ben milyen kört futott a használt gumikon. Ezzel megspórolt holnapra egy szett gumit. Charles pokolian jó kört tett le az asztalra az első Q3-as próbálkozásával, és [Verstappenre] hatalmas nyomás nehezedett. Megcsinálta, és mindezt a második szektorban. Nagyon kicsi a különbség, de remek volt.”

Verstappen valóban megspórolt egy garnitúra lágy abroncsot, hiszen a Q2-ben egyáltalán nem használt új gumikat. Mindezt azok után, hogy gond volt a váltójával, és a Red Bull elővigyázatosságból meg is vizsgálta azt. A brit szakember kiemelte a csapatmunka fontosságát.

„[Jó] a kapcsolata a mérnöki csapattal – folytatta. – Az istállóval együtt éjszakába nyúlóan a számokat bújta. Minden a csapatmunkáról szól. Az első szabadedzés után hátrányban voltunk, a másodikon pedig nem voltunk versenyképesek.

Horner egy mondat erejéig kitért Pérezre, aki az utolsó előtti kanyar kijáratánál vesztette el az autót, pedig nem volt rossz körön. A mexikói versenyző egyébként ezzel többek között George Russell és a nála jobb részidőket produkáló Hamilton körét is tönkretette.

Pérez a végén hibázott

„Kár, hogy Checo nem tudta befejezni a kört, mert a második sorban végezhetett volna – jelentette ki a Red Bull Racing első embere. – Elméletileg Leclerc egy hajszállal gyorsabb, de az utolsó körben hibázhatott, Max pedig elkapta. Ez volt ma a különbség. Számítottunk rá, hogy egy ilyen, a budapestihez hasonló pályán ott lesznek [az élmezőnyben]. A holnapi futamon [szintén] versenyképesek lesznek, mivel náluk alacsony a gumikopás mértéke. Emellett nincs mit veszíteniük.”

Bár Pérez saját magától is jó lehetőséget vett el, ő igyekszik inkább a pozitív oldalát nézni a történteknek, és örül, hogy nem törte össze a kocsit. Hozzátette, hogy a futamon mindent bele fog adni a jó eredmény érdekében.

– kezdte. – Jól mentem, aztán egy kicsit túl korán léptem a gázra, és hozzáértem a kavicságyhoz, majd elvesztettem a hátsó kerekeket. Jó körön voltam, de nem tudtam javítani. Nehéz lesz előrelépni, de igyekszem mindent megtenni, hogy erős versenyt fussak, ami fontos lesz. Jó lehetőségeink vannak a holnapi napot illetően.”