Aggasztóan közel jár Gasly az eltiltáshoz

Forma-1, Pierre Gasly
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT03 makes a pitstop during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2022 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images )
Vágólapra másolva!
A jövő év első harmadáig nagyon vigyáznia kell, nehogy újabb büntetőpontokat kapjon a jogosítványába. Gasly beszélni akar a felügyelői testülettel.

Ötmásodperces időbüntetést kapott Pierre Gasly Mexikóban, amiért előzés közben kiterelte a pályáról Lance Strollt, valamint egy büntetőpontot beírtak a jogosítványába. Utóbbi azért nagy baj, mert Gasly már 10-nél jár, 12 pedig egyfutamos eltiltást okoz a szabályok értelmében.

Ráadásul jövő májusig, 2023 hetedik versenyéig egyetlen pont sem évül el a jogosítványában.

„Autóversenyző vagyok, ha meglátok egy rést, megpróbálom kihasználni. Ha ez valakinek nem tetszik, szóljanak, hogy adjam vissza a pozíciót, és újra támadok. Kár, hogy semmilyen visszajelzést sem kaptam. Egyszerűen csak szólniuk kellett volna a rádión erről, ahogy általában megteszik" – nyilatkozta az Autosportnak.

Gasly a mexikói versenyen Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Amióta meghozták a szabályt a büntetőpontokról, az F1-ben még senki sem jutott el az eltiltásig, bár többen közel kerültek hozzá. Gasly már mexikói nagydíjhétvége előtt is felhozta a témát az eligazításon.

„Mostanában nagyon szigorúan ítélkeznek. Az előző hétvégén a mezőny fele túlságosan leszakadt az előtte haladótól a biztonsági autó mögött, mégis csak engem büntettek" – mondta a francia, aki jövőre már az Alpine pilótája lesz.

„Nem akarok ostoba büntetőpontokat kapni és kimaradni egy versenyről. Úgy néz ki, valamiért nem tetszik [a felügyelőknek], amit csinálok, ezért beszélni fogok velük, hogy min kellene változtatnom."

„Kár volna eltiltást kapni azért, mert túlságosan lelassítottam a biztonsági autó mögött és azért, mert néhányszor túlléptem a pályahatárokat."

Pierre Gasly Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

A felügyelői testület összetétele versenyről versenyre változik, nem állandók a tagok benne, hiába kezdeményezik ezt többen. Ugyanakkor az is kérdés, van-e értelme a büntetőpontoknak, ha semmilyen hatásuk sincs a gyakorlatban. A rendszert Romain Grosjean 2012-es Belga Nagydíjon okozott rajtbalesete után fejlesztették ki, hogy a rendszeresen veszélyes manővereket bemutató pilótákat elrettentsék a túlzott kockázatvállalástól.

Gasly idén kapott büntetőpontokat két ütközésért, valamint amiatt is, hogy piros zászlónál túl gyorsan száguldott (miután életveszélyes szituációba keveredett a bevezényelt traktorral).