Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer elárulta, hogy Daniel Ricciardo is szóba került, amikor el kellett dönteniük, hogy kit szerződtetnek a távozó Fernando Alonso helyére. Az Alpine csapatfőnöke bízik benne, hogy Esteban Ocon és Pierre Gasly ismét összebarátkoznak.

Múlt héten hivatalossá vált, hogy Pierre Gasly lesz Esteban Ocon jövő évi csapattársa az Alpine-nál. A bejelentés bő két hónappal azt követően történt, hogy Fernando Alonso távozása hivatalossá vált, majd kiderült, hogy Oscar Piastri sem hajlandó az enstone-iaknál versenyezni. Ez idő alatt természetesen sokan szóba kerültek lehetséges utódként.

Ricciardo neve is felmerült az Alpine-nál Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaert

Az elején köztük volt Daniel Ricciardo is, aki év végén távozik a McLarentől, és nemrég ő maga ismerte el, hogy jövőre nem lesz versenyzői ülése a Forma-1-ben. Az Alpine részéről bizonyos szempontból logikus lépés lett volna a leigazolása, hiszen az ausztrál pilóta két éven át versenyzett az akkor még Renault néven működő istállónál, ráadásul már az a vezetőség sincs a csapatnál, amellyel távozásának bejelentése után összerúgta a port. Otmar Szafnauer elárulta, az akkori sajtóértesülések nem voltak teljesen alaptalanok.

nyilatkozta az Alpine csapatfőnöke. – Pierre azonban tökéletesen megfelel az általam említett kritériumoknak: tapasztalt, gyors és fiatal. Szóval amikor kiderült, hogy Pierre is szóba jöhet, még rövidebbre vettük a szűkített listánkat.”

Az Alpine jövő évi párosa nem elsősorban azért ígérkezik izgalmasnak, mert két francia versenyző lesz egy francia licenccel induló alakulatnál. Bár az átigazolás bejelentése után kedves szavakkal illették egymást, köztudottan nem ápolnak jó viszonyt, hiába származnak ugyanabból a régióból és nőttek fel lényegében együtt. Szafnauer szerint azonban ennek nem lesz hatása a közös munkára, sőt, a román származású amerikai szakember abban bízik, hogy javulni fog a versenyzők kapcsolata.

„Megalapozott döntést hoztunk, ami azt jelenti, hogy előtte az egész csapattal beszéltünk, beleértve Estebant is – fogalmazott. – Ez egy csapatsport, és képesnek kell lennünk együtt dolgozni és optimalizálni. Esteban nagyon támogató volt, ahogyan Pierre is. Ők profik, a közös munka nem okoz nekik gondot, és remélhetőleg a barátság is újra fellángol.

Az átigazolás kapcsán felmerül a kérdés, hogy miért tartottak privát tesztet a Hungaroringen, ha az ott résztvevő Antonio Giovinazzi, Nyck de Vries, illetve Jack Doohan egyikét sem igazolták le. A válasz vélhetően azt, hogy ezt Piastrinak szánták, és bár Szafnauer erről nyilvánvalóan nem beszélt, azt elárulta, hogy valóban nem a közelmúltban fixálták az időpontot és a helyszínt.

Gasly és Ocon köztudottan nem ápolnak felhőtlen viszonyt Forrás: AFP/Sebastien Nogier

„Ezek olyan tesztek, amelyeket jóval a megrendezésük előtt megtervezünk – magyarázta. – Bár mint mondtam, ő is rajta volt a szűkített listánkon, de még mindig szerződésben volt, így nem volt teljesen egyértelmű, hogy Pierre [érkezik-e], Szóval Budapesten beültettük a három [pilótát], hogy felmérjük a képességeiket, és mindannyian remek munkát végeztek. Mindenképpen tanultunk belőle.”