Vágólapra másolva!
A soron következő Amerikai Nagydíjra már öt csapat is bejelentette, hogy tesztpilótát ültet be az egyik autóba az első szabadedzésen. A McLaren már azt is eldöntötte, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon ki kap lehetőséget, a döntést azonban sokan nem veszik jó néven.

Az idei szabályozásnak megfelelően a csapatoknak kötelező legalább két szabadedzést biztosítani F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező versenyzőknek, ennek teljesítésével azonban még a legtöbb istálló adós. A Ferrari már korábban bejelentette, hogy Austinban Carlos Sainz helyét Robert Svarcman foglalja el az FP1-en, a hazai pályán lehetőséget kapó Logan Sargeant Nicholas Latifit váltja a Williamsnél, Antonio Giovinazzi pedig Kevin Magnussen helyére ül a Haasban.

Egy héttel a versenyhétvége előtt pedig további két pilótacsere vált hivatalossá az első amerikai szabadedzésre:

az IndyCar 2021-es bajnoka, a spanyol Álex Palou Daniel Ricciardo helyét foglalja el a McLarennél, az F2-ben versenyző francia Théo Pourchaire pedig Valtteri Bottast helyettesíti az Alfa Romeónál.

„Elképesztően izgatott vagyok a Forma-1-es debütálásom miatt.

– nyilatkozta Palou. – Néhány teszten már vezettem a McLaren 2021-es autóját, így már különösen várom, hogy az MCL36-ot is kipróbáljam. Szeretnék minél többet segíteni a csapatnak az Amerikai Nagydíjra való felkészülésben."

A McLaren Palou austini indulása mellett azt is hivatalossá tette, hogy a szintén az IndyCarban versenyző Pato O'Ward lesz a másik tesztpilóta, aki a csapat színeiben debütálhat az F1-ben. Azonban

a mexikói versenyző számára nem a hazai nagydíját jelölték ki a wokingiak, hanem a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat,

amit sok szurkoló felháborodva vett tudomásul.

A legtöbben "elszalasztott lehetőségnek" vagy "érdekes döntésnek" nevezték azt, hogy O'Wardot nem a hazai közönség előtt mutathatja meg magát, és akadt, aki a McLaren marketingcsapatának hozzáértését kritizálta.

Az Alfa Romeónál lehetőséget kapó Pourchaire tavaly a Hungaroringen már egy külön teszten kipróbálhatta a márka 2019-es autóját, ám versenyhétvégén ez lesz a debütálása.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy az austini szabadedzésen debütálhatok. Ez lesz a második alkalom, hogy Forma-1-es autó volánja mögé ülhetek, de

– mondta Pourchaire – Úgy érzem, hogy egy álom vált valóra, és szeretném megköszönni az Alfa Romeo F1 Team ORLEN csapatának, hogy bizalmat fektettek belém és megadták nekem ezt a csodálatos lehetőséget. Már alig várom, hogy a pályán legyek, gondoskodni fogok róla, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle, és mindent megteszek, hogy támogassam a csapatot a felkészülésben az Amerikai Nagydíjra."