Vágólapra másolva!
Döbbenetes információk szivárogtak ki Fernando Alonso austini versenyt követő ügyéről, akinek a büntetését pénteken visszavonták – a Haas csapatfőnökének állítása alapján nem akármilyen okból.

Az Amerikai Nagydíjon Lance Stroll-lal ütközött lárványosan az Alpine spanyol pilótája, akinek az autója ugyan megsérült, mégis a hetedik helyen ért célba. Néhány órával a futam után kihirdették, hogy a Haas óvása után 30 másodpercre megbüntették Alonsót a nem elég biztonságos járműve miatt, így kikerült a pontszerzők közül. Az Alpine fellebbezése utáni felülvizsgálat alapján azonban mégis megtarthatja az eredeti pozícióját a spanyol, aminek az az oka, hogy a Kevin Magnussen előrelépése érdekében óvó Haas túl későn nyújtotta be a fellebbezést.

A Stroll elleni balesetben sérült meg Alonso autója, ami az egész eseménysort elindította Forrás: F1 Twitter

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner Mexikóvárosban elárulta, hogy a késést egy félretájékoztatás okozta, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik munkatársától

azt az információt kapták, hogy egy órájuk van benyújtani az óvást – pedig valójában 30 percük volt rá, így az 54 perc után beadott óvás túlságosan későinek bizonyult. Ez a munkatárs pedig, ahogy Steiner elmondta, maga Niels Wittich versenyigazgató volt.

„A következetlenség továbbra is fennáll, és nem tudom, meddig folytatódhat ez, mert már kezd unalmas lenni. Mi háromszor kaptuk meg idén a fekete-narancssárga zászlót, majd valaki más nem kapta meg, ez pedig nem helyes. Nagyon remélem, hogy ezt sikerül jól kezelni, mert

nyilatkozta Steiner. – Azután, hogy nekünk már háromszor lengették, az volt a gond, hogy túl későn óvtunk? Ezt korábban is megvizsgálhatták volna, nem csupán most. Amiért minket megbüntettek, azt már nem lehet jóvá tenni.

Steiner úgy véli, ha Magnussent a szezonban már háromszor kihívták a bokszba, akkor Alonsót is ki kellett volna Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

A Haas csapatfőnöke ezekkel a mondataival arra is utalt, hogy Magnussent a szezon során már háromszor – Montréalban, Mogyoródon és Szingapúrban – is kiintették a versenybírók fekete-narancssárga zászlóval, amit a nem biztonságos autóknak lengetnek.

Alonsónak – és a sérült első szárnnyal versenyző Segrio Péreznek – azonban egyszer sem mutatták fel ezt az austini versenyen.

Noha az FIA a napokban úgy döntött, hogy a jövőben elnézőbb lesz a kisebb sérüléssel haladó autókkal kapcsolatban, múlt héten ez még nem volt érvényes, azaz Wittich múlt vasárnap ebben is hibázott.

Az FIA éppen az Amerikai Nagydíj előtt döntött úgy, hogy a hátralévő futamokon eltörlik a versenyigazgatók idén bevezetett rotációját, és kizárólag Wittich tölti be a posztot – kérdés, valóban őt láthatjuk-e majd Brazíliában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Az esethez hozzátartozik, hogy az Alonsót 30 másodpercre megbüntető versenybíróság egyik tagját,

Silvia Bellotot az utóbbi napokban többen is bántalmazták az interneten keresztül.

Ezt látva az Alpine és maga a spanyol pilóta is honfitársa védelmére kelt.

„Teljesen elítélem az online bántalmazást, ami nemrég az FIA versenybíróját, Silvia Bellotot is érte – írta Alonso az Instagram-oldalán. –

Nagyon elkeserítő, hogy ezeknek a hozzászólásoknak a sportágunk önkéntesei és hivatalos személyei is a célpontjai. Továbbra is támogatom az FIA-t és az F1-et azon erőfeszítéseikben, hogy kivezessék innen az ilyen bántalmazásokat és zaklatásokat, és másokat is ugyanerre kérek."