Hamilton elárulta, milyen rejtélyes probléma hátráltatja a Mercedest

Forma-1, Belga Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton takes the start of the qualifying session for the Belgian Formula One Grand Prix at Spa-Francorchamps racetrack in Spa, on August 27, 2022. (Photo by Geert Vanden Wijngaert / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A csapat jó szereplésre számít Mexikóban és beveti az elsőre szabálytalannak minősített első szárnyat, amelyen módosítottak az egy héttel korábbi változathoz képest. Hamilton beavatta a nyilvánosságot a Mercedes fékproblémáiba.

Az autó korábban vehemens pattogását már nagyjából kordában tartja a Mercedes, de nem ez az egyetlen elhúzódó technikai jellegű probléma a csapatnál. Erről Lewis Hamilton az előző verseny után beszélt, és azt mondta, nem csak Austinban kísértette őket.

„Egész évben problémánk volt a fékekkel. A két oldalon nem azonosan viselkednek. Amint a fékpedálra lépünk, vagy a bal, vagy a jobb oldali erősebben harap, nem egyformán, mert eltérő a hőmérsékletük. Jelentős a hőmérsékletkülönbség, így a bal oldali fékem nem fogott jól [Austinban]" – mondta a brit.

Lewis Hamilton Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaert

Emiatt egy nem tervezett nyereg- és betétcserét is végre kellett hajtani az autó fékein nem sokkal a rajt előtt. A probléma összefüggésben lehet azzal, hogy az idei évben nagyobb kerekek változásokat hoztak a fékrendszereken is.

Bevetik az új szárnyat

Az Auto Motor und Sport tudósítója, Tobi Grüner arról számolt be, hogy a Mercedes módosított állapotban beveti azt az első szárnyat, amit az FIA egy héttel ezelőtt szabálytalannak minősített.

A csapat technikai igazgatója, Mike Elliott azt mondta, az USA-ban nem is tervezték használni a légterelőt, csak szállítási okokból vitték el már oda. Az FIA-nak az volt a kifogása, hogy a két felső terelőlapot összekötő elem elsődleges szándéka az aerodinamikai előnyszerzés volt, nem a rögzítés.

A szabálytalannak minősített légterelőt nem vitték pályára Austinban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

„Én azt gondolom, beleköthetnénk az érvelésbe. A kérdés, hogy meg akarjuk-e tenni vagy sem" – nyilatkozta a technikai igazgató.

Mexikóba már úgy vitték el a légterelőt, hogy a vitatott toldalékelemeket leszerelték róla. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egyébként a több mint 2 kilométeres magasságban fekvő pálya kapcsán azt mondta, jó szereplésre számít rajta a csapattól.

„Fékezem a nyelvem – mondta. – Idén amikor azt mondtam, hogy egy adott pályán jók lehetünk, nem így lett. De papíron Mexikó jónak tűnik nekünk, a nagy légellenállású autónk hatékony lehet a ritka levegőben."