Vágólapra másolva!
Mika Häkkinen is megszólalt a Japán Nagydíjon történtek kapcsán, miután egy munkagép bement a pályára, miközben a pilóták még a pályán köröztek, borzasztó látási viszonyok között. A kétszeres világbajnok másokhoz hasonlóan aggasztónak titulálta a történteket, és hatékonyabb biztonsági rendszereket sürget.

Több kritika is érte az FIA-t a vasárnapi Japán Nagydíj közben, illetve után, de a legsúlyosabb következményei egyértelműen a futam elején látott jelenetnek lehettek volna. Carlos Sainz balesete után ugyanis pályára került egy munkagép, miközben a mezőny tagjai még kint voltak az aszfaltcsíkon, és a látási viszonyok távolról sem voltak jók. Pierre Gasly ráadásul nagy tempóban ment el a daru mellett, és a francia pilóta borzasztóan meg is rémült, véleménye szerint meghalt volna, ha egykori csapattársához hasonló módon veszíti el az irányítását az autója felett.

Gasly nagy sebességgel száguldott el a munkagép mellett Forrás: F1 TV

A versenyzők közül többen már a megszakítás alatt kifejezték felháborodásukat, Gasly még a versenyirányítást is meglátogatta, hogy számonkérje a történteket. Később lényegében az egész közvélemény hangot adott nemtetszésének, köztük Mika Häkkinen, akinek természetesen szintén felrémlettek az F1 legutóbbi halálos balesetének rémképei.

fogalmazott a kétszeres világbajnok az egyik sportfogadási portálon. – Ez a pilótákra, a csapatokra, a pályabírókra és a nézőkre egyaránt vonatkozik. Az FIA és az F1 keményen dolgozott a biztonság javításán, és tudjuk, hogy Jules Bianchi 2014-es balesete egy igazán tragikus momentum volt, amiből mindenki igyekezett tanulni. Az volt az egyetlen halálos versenyzőbaleset az elmúlt huszonnyolc évben, és nem akarunk még egyet.”

Az eset nem maradt következmények nélkül az FIA részéről: egyrészt Gaslyt piros zászló alatti gyorshajtásért 20 másodperccel megbüntették, másrészt vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, pontosan milyen körülmények között került a pályára a munkagép. Ez utóbbit Häkkinen is üdvözli, de kijelentette, hogy távolról sem megnyugtató, ami az első körökben lezajlott.

– folytatta Michael Schumacher egykori riválisa. – Most megbüntették, mert túl gyorsan hajtott piros zászló alatt, de jó látni, hogy az FIA elkezdte felülvizsgálni az eseményeket, mert egy pilótának könnyű elterelni a figyelmét, nem látja a jelzést, vagy nem veszi észre, mi történik, különösen rossz látási viszonyok között. Olyan rendszerekre van szükségünk, amelyek biztosítják, hogy mindenki tudja, mi történik. Mindenki eltökélt abban, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezt a sportágat, és minden egyes incidens lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk, fejlődjünk és elkerüljük a megismétlődését.”

Szinte mindenki előtt megjelentek Bianchi 2014-es balesetének képei Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Getty Images

A közfelháborodás mértékéhez alighanem az is hozzátett, hogy az eset pont Japánban történt, ahol az átlagosnál is óvatosabbnak kell lenni ebben a tekintetben. Bianchi ugyanis egy munkagépnek csapódva szenvedett halálos balesetet 2014-ben, ugyancsak Szuzukában.