Vágólapra másolva!
Jacques Villeneuve úgy véli, hogy Lance Strollt az Amerikai Nagydíjon mutatott veszélyes baleset okozása miatt el kell tiltani, és az FIA-nak az összes hasonló incidenst sokkal szigorúbban kellene megbüntetni.

Az austini verseny 22. körében az addig egyaránt remek futamot teljesítő Stroll és Alonso keveredett óriási ütközésbe, miután a spanyol előzési kísérlete közben a kanadai elérántotta az Aston Martinját. A riválisára ráfutó Alonso ugyan tudta folytatni a futamot, a sérülések miatt nem biztonságos autója miatt óvást benyújtó Haasnak igazat adtak, így elvették a spanyol hetedik helyét.

Ez a döntés még csütörtökön megváltozhat, az várhatóan nem fog, hogy

Strollt háromrajthelyes büntetéssel sújtották a Mexikóvárosi Nagydíjra.

A Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) ezt a döntését nagyon enyhének gondolja az Aston Martin pilótájának honfitársa, Jacques Villeneuve.

„Amikor a veszélyes vezetésről beszélek, Lance Strollra gondolok.

nyilatkozta Villeneuve. – Az FIA nagyon könnyedén veszi a Forma–1-ben és az alacsonyabb osztályokban is, amikor a pilóták az egyenesben változtatnak irányt, pedig ez a legijesztőbb, egyben az utolsó dolog, amit látni akarsz.

Az 1997-es világbajnok sokkal szigorúbban büntetné a hasonló felelőtlenségeket, mert szerinte – a betétsorozatokban is – a fiatal pilóták olykor nem veszik elég komolyan, hogy mennyire veszélyes sportágat választottak.

Villeneuve a helyszínről nézte végig az austini futamot Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Az ilyen azért elfogadhatatlan, mert [a pilóta] tudatosan dönt úgy, hogy ilyesmit tesz, nem pedig azért, mert hibázik. Az FIA-nak fokoznia kell a büntetéseket és többet kellene kiosztania az ilyen jellegű akciókért, még ha nem is vezet balesethez – tette hozzá az 51 esztendős kanadai. – Ez már az alsóbb osztályokban is jelen van:

De a versenyzés veszélyes, és a manővereiknek semmi köze a versenyzéshez vagy a jó védekezéshez. Szerencsénk volt, hogy korábban nem történt baj, és most a lenyűgözően versenyző Alonso számára is jól végződött. Az Alpine úgy látszik, olyan erős, mint egy tank."